måndag 16 oktober 2017

I trädgården hörs andra ekon - Ingen trädgård är en ö

Göran Greider  på årets Bokmässa. Foto B. Graham.
I trädgården hörs andra ekon

- Ingen trädgård är en ö. Inte ens på vintern.


Göran Greider
I trädgården hörs andra ekon
ISBN: 9789170379345
Ordfront Förlag


Gräv en grop och få en kulle på köpet!

Tänk på jorden - det är i grunden inte växter du odlar, utan jord. Gå in för förkultiveringen. Det lönar sig. Gör den till något av en ritual. Spela vacker musik för de små plantorna. Se din trädgård som en del av det omgivande, vårliga uppvaknande landskapet! Ingen trädgård är en ö, allraminst om våren.

Trädgården i sitt sammanhang

Så ser Göran Greiders vårtavla ut - i alla fall en del av den, det finns mycket, mycket mer att hämta när det gäller våren och vårtavlan och vårens njutning. Ingen trädgård är en ö skulle ha varit en mycket fin och passande titel på Göran Greiders trädgårdsbok - för han sätter verkligen trädgården i sitt sammanhang, både den egna trädgården och trädgården i allmänhet.

Han diskuterar till exempel Voltaires slut på Candide. Att odla sin trädgård betyder inte alls att dra sig tillbaka, utan att engagera sig, menar Greider, och trädgårdsodling idag har blivit till något av en upprorshandling. Att man vill något annat. Att man vill ha något annat än det massproducerade. Och egen ekologisk odling smakar alltid bäst!

Greiders avsnitt om koloniträdgårdar och vad de står för är mycket bra. Man har förra årets upprop för koloniträdgårdarnas överlevnad på Bokmässan i Göteborg färskt i minne (politikerna, som aldrig hade varit i en koloniträdgård, ville göra parkeringsplatser av paradiset). Greider skriver bland annat om hur viktiga koloniträdgårdarna har varit - och fortfarande är - för generationer av invandrare.

Trädgård för nytta och nöje och hemgjord syrensaft

Göran Greider var en av  årets trädgårdsförfattare på Bokmässan - en annan var Elizabeth Svalin Gunnarsson som skrivit om Karin Larssons trädgård - och man tycker sig ana att Greider är inne på samma spår som Karin Larsson. Trädgård ska vara både nytta och nöje. Det ska finnas något gott att äta och dricka i trädgården, men man ska absolut inte arbeta ihjäl sig, trädgården är också till för njutning och avkoppling.

Greider delar med sig av sitt eget recept på syrensaft och minns sommarens alla smoothies, listar sina fem favoriter och slår ett sedan slag för att äta vilda växter. (Kirskål är inte ogräs, kirskål är mat!)

På hösten gäller det att ta tillvara alla äpplen och plommon. Burkarna fylls snabbt!

Hästgödsel och potatis på Mars

Det blir utflykter från trädgården till litteraturens, musikens och filmens värld. En favoritfilm är The Martian där Matt Damon spelar en botaniker som springer och bajsar på potatisplantor på Mars. (Han har blivit kvarglömd på den röda planeten och använder sitt trädgårdskunnande för att överleva.) Nu hade det ju varit bättre med hästgödsel, men om man inte har en häst med sig till Mars så är det bara att följa Kajsa Vargs gamla hushållstips: "man tager vad man haver".

Trädgårdsböcker idag tycks svämma över av proffsfotografers arbete - men här är allt helt och hållet Göran Greiders eget verk. Man anar glädjen när han fångar en amiralfjäril på bild, och stoltheten över de fina rosenskärorna som syns på bokens omslag.

Rosenskäror piggar som få blommor upp hösten, och blommar generöst och länge och självsår sig.

Rosenskäran är faktiskt en bra metafor, både för trädgårdsglädje och generösa trädgårdsböcker!

Lyrisk över våren, men älskar vintern

Medan många författare är lyriska över våren och glada över sommaren, eller möjligen försöker få upp uppskattningen för hösten, slår Göran Greider ett slag för vintern. En vinterträdgård är också vacker och värd att njuta av - man ser formerna på ett annat sätt. Och en kuperad trädgård är särskilt vacker - så  lyss till Greiders visa råd: Gräv en grop och få en kulle på köpet!

I trädgården hörs andra ekon är en rad från en dikt av T.S. Eliot. Av någon anledning har jag alltid tänkt på en vinterträdgård när jag hör den raden - det är en perfekt titel till den här boken. Även om jag vidhåller att Ingen trädgård är en ö också hade varit en bra titel!

Läs även om Karin Larssons trädgård:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22897-litteratur-elisabeth-svalin-gunnarsson-i-min-tradgard-vill-jag-vara-karin-en-praktisk-tradgardsberattelse-fran-sundborn

och om koloniträdgårdar och ikoner:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/essaeer-om-litteratur-boecker/21960-de-tillgangliga-ikonerna

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.