fredag 13 oktober 2017

Vikingar och vampyrer - Charmigaste kusingänget på nya sommaräventyr

Kusinerna Karlsson - Vikingar och vampyrer - Charmigaste kusingänget på nya sommaräventyr
Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson -Vikingar och vampyrer
Serie: Kusinerna Karlsson (del 3)
ISBN: 9789150114614
Förlag: Alfabeta

Charmigaste svenska kusingänget, världens bästa Karlssons, är tillbaka för ännu ett härligt sommarlov, helt föräldrafritt, hos den bohemiska och konstnärliga moster Frida på Doppingön.

Läsning, målning och matlagning

Julia fantiserar om att läsa en massa böcker, George om att måla fina akvarellmålningar (kanske av doppingarna?) och Alex planerar att skämma bort kusinerna med nya, läckra franska recept. Han är son till två kockar och uppväxt i Frankrike och planerar en karriär som TV-kock. Julias lillasyster Humlan är den enda som inte har någon lugn och fin hobby att ägna sig åt, hon hoppas på äventyr!

När inte kusinerna hänger på ger hon sig ut efter äventyr själv - och gissa om hon hittar äventyr! Fast egentligen började allt med att moster Frida hittade några fornlämningsfynd som hon reser till Stockholm med, för att visa för Riksantikvarieämbetet. Kusinerna ska klara sig själva, men ryktet om en vikingaskatt sprids snabbare än elden och snart har skurkar och gravplundrare dragits till ön.

Människor förvandlas till doppingar i spökhistoria

Inte blir det bättre av att Julia läser spökhistorier om en hemsk vikingavålnad och hans spökhund, och att den ursprungliga befolkningen på ön enligt legenden blev förvandlad till doppingar ...

Fast ibland kan det så klart vara bra att ha vingar och kunna fly från faror.

Om man inte har vingar, är det bra att ha en katt med sig som avledningsmanöver - och att vara riktigt påhittig, som Humlan, som faktiskt räddar dagen (och hela vikingaskatten) i det här äventyret.

Eftersom Humlan är yngst i gänget så är det här en verklig "child-power" bok, om en tjej som inte bryr sig om att hon är yngst, minst och rundast --- för hon är i alla fall modigast.

Läckra rätter spelar stor roll

Som vanligt när man läser en Katarina Mazetti bok så vattnas det i munnen när alla recepten och matlagningssekvenserna beskrivs - för att inte tala om alla scener där det äts! Enkla recept som man kan testa själv följer med boken.

Maten spelar också en större roll än vanligt i handlingen, tack vare Alex luriga svampstuvning.

Det här är lagom läskigt, lagom spännande, mycket läckert och mycket roligt --- en bra slukarbok för både tjejer och killar där barnen får känna sig duktiga och klara av allt från matlagning och husdjur till vikingaspöken och falska arkeologer.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.