lördag 14 oktober 2017

Arkeologdeckarna och inkaskatten - Fartfyllt, finurligt och kul med ett nytt mysterielösargäng!

Den coola Hedvig Häggman-Sund som tecknar omslag och illustrationer till Arkeologdeckarna! Foto: B. Graham.

Dan Höjer
Arkeologdeckarna och inkaskatten
Serie: Arkeologdeckarna (del 1)
Illustrationer: Hedvig Häggman-Sund
ISBN: 9789155261900
Bokförlaget Semic


Häng med ett nytt mysterielösargäng på äventyr över hela världen!

I vanliga fall när det gäller mysterielösande barn så får de nöja sig med att snoka runt någonstans vid släktens sommarstuga. I den här gränslöst roliga (och lärorika) nya serien lanseras ett mysterielösargäng som har hela världen som arbetsfält.

Tre kusiner och en hund på arkeologspåret

Marvin 12 år och hans kusiner Ramses 12 år och Neffi 10 år, och Neffis hund Farao (ålder okänd), utgör arkeologdeckarna. De hjälper farbror Valdemar - en arkeolog som är farbror till barnens föräldrar. Valdemar må verkar virrig ibland, men när det gäller arkeologi och uppfinningar är han helskärpt.

Kort sagt: Valdemar är som Bamses kompis Skalman - fast utan mat och sovklocka. (Hade Valdemar ätit och sovit ordentligt hade han nog varit mindre virrig, men han är i alla fall lika uppfinningsrik som Skalman!).

Inkaindianerna trodde att allt guld tillhörde solen

Egentligen skulle Valdemar bara vara barnvakt. Men det uppstår en arkeologisk nödsituation och plötsligt måste Valdemar ge sig iväg i sin hemmagjorda helikopter - och barnen hänger på. Det blir en liten tripp till Sydamerika, där en legendarisk guldskatt står på spel. Det finns en sägen i Peru om ett nedgrävt soltempel tillverkat helt i guld, fullt av ädelstenar och annat värdefullt. För många hundra år sedan hade inkaindianerna allt sitt guld fullt synligt. Guldet var utsmyckningar på gator och på hus. Ingen lade beslag för guldet för egen del, eftersom alla trodde att guldet tillhörde solen. Det fanns fantastiska soltempel som var helt gjorda i guld ... men på 1500-talet kom spanjorerna och tog med sig en massa guldskatter. Indianerna började gräva ner sina skatter för att skydda dem från erövrare och det är en sådan skatt som Valdemar nu är på spåret, en skatt som lär komma från den mytomspunna staden Machu Picchu. Den kan bara hittas en gång om året, när solen står rätt. Nu är tiden inne! Felet är bara att ett gäng skrupelfria skurkar också är skatten på spåren ...

Lite fakta, lite fiktion, mycket skoj!

Det här är ett superroligt och även lärorikt äventyr - basfakta om inkaindianerna och deras lättsamma och demokratiska förhållande till guldet (som sedan spanjorerna kom åt) stämmer faktiskt, och Machu Picchu finns på riktigt.

Nu är detta så klart en påhittad historia - men det är lite som i vintage Bamse-äventyr - lite fakta, lite fiktion och mycket kul längs vägen!

Arkeologdeckarna marknadsförs för åldersgruppen 6-9 ... och det är inte vanligt att hitta bra äventyr för den här ålderkategorin. Det finns massor av bra bilderböcker och massor av bra böcker för slukaråldern (9-12), men däremellan är man inte bortskämd med att hitta bra och lättläst underhållning.
En extra bonus är att äventyren är riktigt roliga även för vuxna läsare (bra att veta om du ska välja högläsningsbok för godnattstunden - du kan lika bra ha kul själv också! - och de skojiga dialogerna ger extra krydda till högläsningen!).

Bamse-tecknare kryddar med action och humor

På nästan varje uppslag belönas läsaren med att hitta fiffiga, skojiga och fartfyllda bilder - hunden Farao är underbar! Illustratören Hedvig Häggman-Sund började teckna för Bamse när hon var 17 år och hon har bra rutin på att göra fina djur och intressanta karaktärer och på att få in action och rörelse i bilderna.

Man behöver aldrig tvivla på att det ska sluta bra för de smarta arkeologdeckarna och deras hund.
Det här är ju bara början för teamet - mysterier över hela världen väntar på att lösas!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.