lördag 21 oktober 2017

Liten svart hund i natten av Rose Lagercrantz - Stockholm har aldrig varit vackrare!

Rose Lagercrantz
Liten svart hund i natten
Illustrationer: Rebecka Lagercrantz
ISBN: 9789163895548
Förlag: Bonnier Carlsen


Ibland måste man helt enkelt följa sin magkänsla - eller sin noskänsla - och hoppas på det bästa!

Samson - en "everyman"

Huvudperson - eller rättare sagt huvudhund - i Liten svart hund i natten är Samson. Men vi får egentligen inte veta om hans namn förrän i slutet av boken när han har övervunnit alla hinder, innan dess är han bara en liten svart hund i den mörka natten, ett slags "everyman" (eller "everydog") som vem som helst som någon gång kommit bort eller känt sig vilsen kan identifiera sig med.

Samson ser egentligen inte ut som någon Samson, han ser snarare ut som en vänlig liten svart trasselsudd. Och så börjar berättelsen ...

Det var en gång ...

"Det var en gång en hund, en sådan där glad som jämt skulle hälsa på de andra hundarna i parken, även de stora sura som skällde på honom. Han var inte rädd för någonting."

"Det var en gång ..." anslår sagotonen och vi får följa med Samson på ett hisnande sagolikt äventyr genom ett fruset Stockholm. Rebecka Lagercrantzs akvareller är underbara, vintertidens Mina drömmars stad har sällan sett vackrare eller mer förtrollande ut. De känsliga akvarellerna, som ofta använder sig av de blåtonade färgskalorna, fångar kölden, ensamheten och skönheten, allt på samma gång. Precis som i de stora klassiska sagorna är Samsons historia en "coming-of-age" story där han får bevisa att han klarar sig själv, genom sin egen rådighet, smarthet och list (och i den här historien: även genom sin fenomenala nos!). Han har en hel del hinder att övervinna innan han likt Odysseus kommer hem igen. Där väntar matte troget på honom!

Samson på spåret - röd vante hittad!

Kärleken från en hund

Det finns många böcker om kärleken till en hund - det här är boken om en hunds kärlek till en människa. Och hunden förmänskligas aldrig genom hela berättelsen, allt berättas utifrån, med sagoberättarstämma, och hunden är så där härligt "hundig" som glada små förtröstansfulla hundar är. Men man känner ändå hundens hunger och förvirring när hela hans trygga värld plötsligt försvinner bort i en ambulans ... Det är ingen som tänker på hur Samson ska klara sig. Vilken tur att matte klarar sig till sist, så Samson verkligen har ett tryggt hem att komma tillbaka till!

Dan Dye och Mark Beckloff (som startade det fantastiskt framgångsrika Three Dog Bakery) skrev i bästsäljarhundboken Den fantastiska Gracie att ingenstans i världen ser man en så stark kärlek som mellan en äldre människa och hennes hund ... och den kärleken fångar Rose Lagercrantz med sällsam lyhördhet.

En hyllning till Mina drömmars stad i vinterskrud

Det här är en underbar konstbok, en hyllning till det vintervackra Stockholm i isande sköna akvareller! Samtidigt är boken en hyllning till hundens kärlek till människan och till en varm och trofast vänskap. Värmen från hundens kärlek, och den röda vanten som den lilla hunden hittar när han spårar, står i skarp kontrast till den blåa kylan i resten av boken. Det finns små glimtar av värme - och de ska man ta vara på.

Liten vilsen hund i natten.
Hundens vilsenhet när den upptäcker att tryggheten plötsligt är borta avspeglas i hur liten den blir i bilderna, som en prick. När vanten hittas och hunden är "på spåret" efter hemmet igen, blir hunden gradvis större i bilderna - den växer med sin uppgift och det är med stolthet den hittar hem och kan inta sin rättmätiga plats bredvid matte.

En förtrollande sann sagobok!

Det här är en förtrollande magisk "sann" sagobok, en skönhetsupplevelse för alla åldrar och speciellt för alla hundälskare. Stockholm - och hundar! - i våra hjärtan!

- Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.