fredag 20 oktober 2017

Mystiska skolan - Spöksången - Spännande rysmys med Katarina Genar


Mystiska författaren Katarina Genar ... Visst skymtar man några spöken i bakgrunden? Foto: Belinda Graham.

Mystiska skolan - Spöksången
- En sång betyder så mycket!
Katarina Genar
Mystiska skolan - Spöksången
Illustrationer: Alexander Jansson
ISBN: 9789163896118
Bonnier Carlsen

Spännande rysmys i magisk skola

I vanliga fall i sagornas och myternas värld vet man att man ska akta sig om man hör underskön musik eller trollbindande sång. Du kan bli bergtagen, förtrollad av Näcken eller bortkollrad av fala sirener. Men den nya boken Spöksången av Katarina Genar innehåller ingen farlig sång --- Spökflickan som sjunger är en potentiell ny vän för huvudpersonerna Greta och Malte. Att de hittade Spökflickan Emmy och hörde hennes vackra sång var egentligen en lyckträff. De var ju bara på väg för att hämta nya pennor, så att fröken skulle kunna skriva en hälsning till den nya flickan som ska komma till klassen. Som också heter Emmy!


Musiken - en nyckel till en annan värld

Ljud i allmänhet och musik i synnerhet har alltid spelat en stor roll i Katarina Genars böcker. Som "choklad-och-mandelvalsen" av Erik Satie i succédebuten En hemlig vän. Hela boken är uppbyggd som ett musikstycke där crescendot kommer i upplösningen. Musiken är också som en nyckel till en annan, hemlig värld.

Spöksången är också uppbyggt som ett litet musikstycke och namnet Emmy går som en refräng genom boken.

Varför finns spöken? Och vad vill de?

Det diskuteras ofta varför spöken finns och vad de vill - ofta kommer man tillbaka till oförrätter i det förgångna och att spöket vill få klarhet i något. Men så är det inte i Mystiska skolan --- Spökena är snarare som glada minnen av de barn som en gång gått i skolan, och de fortsätter att hålla på med det som de en gång tyckte var roligt. Som att sjunga vackert i aulan. Emmy gick inte bort på något tragiskt sätt, senare i boken får man veta att hon blev vuxen och fick egna barn och barnbarn. Hennes barnbarn Kenza är nämligen Greta och Maltes egen fröken - och Kenza saknar sin mormor. En bild av Emmy som barn finns i Kenzas berlock som hon har runt halsen, och Greta och Malte känner direkt igen deras nya vän spökflickan.

Minnet av Emmy som barn finns också fortfarande kvar i Mystiska skolan ... och vad spöken vill? Spöken i Mystiska skolan verkar mest vilja ha kul! De är som vanliga, busiga barn i spökgestalt!
"Ghosts just want to have fun!"

Samma person kan finnas i olika åldrar

Ett liknande tema fanns i den första kapitelboken om Mystiska skolan - Spöket i biblioteket - som handlade om tidsresor. Samma person fanns som vuxen och som "barnspöke" - eller tidsresenär - i handlingen.

Och varför skulle inte alla tider kunna finnas samtidigt? Varför skulle inte Emmy som barn finnas och sjunga spöksånger samtidigt som hennes vuxna barnbarn minns Emmy som en gammal snäll mormor? Folk kan ha alla åldrar i sig samtidigt.

Ljuden beskrivs oerhört bra i Mystiska skolan och det är ofta de som triggar igång spänningen. Många ljud beskrivs i boken och visar på en stor lyhördhet för hur man framkallar spänning med hjälp av ljudeffekter. Det brukar ofta sägas att ordkonstnärer kan konsten att framkalla rätt bilder i huvudet på en läsare, men att också få till rätt ljudbild höjer berättelsen till nya nivåer.

Hogwarts och Disneyslott

Alexander Janssons färgglada och mystiska illustrationer passar perfekt till äventyret som piggar upp vardagen i skolan ... Och den här gången får man vandra runt lite mer på skolområdet. Vaktmästaren har ett eget litet hus som påminner om "Hagrids hut" i Harry Potter böckerna. Aulan ligger som i en egen, mystisk teaterbyggnad. Inte konstigt att Emmy fortfarande gillar att uppträda där! Och riktigt släppa loss!

Det kanske vi alla borde göra då och då ... Sjunga allt vad vi kan och släppa ut vårt inre småbarnsspöke som älskar att uppträda och inte bryr sig om vad andra tycker ...

Potentiella vänner finns överallt!

Greta har en öppen och sympatisk inställning till nya bekanta - och det verkar som om hon fått ännu en spök-vän i den här boken! Greta är bra på att bevara hemligheter. Det är säkert därför spökena vill bli kompis med henne ... ALLA uppskattar en kompis som kan bevara en hemlis!

Alla äventyren i serien Mystiska skolan är helt fristående. Mystiska skolan i sig är en charmig blandning mellan Harry Potters Hogwarts och ett Disneyslott med tinnar och torn. Med så många olika gömställen finns det alltid något nytt att upptäcka ... och nya vänner att få!

Katarina Genars magiska realism är både mysryslig och sympatiskt inkluderande!


Läs även: Mystiska skolan sprider magisk läsglädje bland de yngsta:

http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-5/ovrigt-kat-10/20863-mystiska-skolan-sprider-magisk-lasgladje-bland-de-yngsta


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.