torsdag 5 januari 2017

Skurkar och skatter  Skurkar och skatter
  - Mysiga mysterier löses av fyra kavata kusiner


  Katarina Mazetti
  Skurkar och skatter
  ISBN: 9789150119022
  Alfabeta Bokförlag


  Det är sommarlov för kusinerna Karlsson, vilket innebär ett besök på Doppingön hos den konstnärliga och bohemiska moster Frida. Där händer det alltid något spännande! Planerna är att bada, sola, rida, segla och äta massor av god mat.

  Fyra kavata kusiner med olika intressen

  Alex är den av de fyra kusinerna som vuxit upp i Frankrike, han drömmer om att bli känd TV-kock och är tvåspråkig - eller trespråkig, om man räknar matlagning som ett extra internationellt språk! George är intresserad av segling och båtbygge, Humlan är intresserad av Alex (och hans goda mat) och Julia är intresserad av datorer - och av att hänga med George. Allt verkar vara frid och fröjd, men snart börjar det hända mystiska saker. Den yngsta av kusinerna, Humlan, hittar en riktig skattkarta med kryss på. Humlan fantiserar om en gammal nedgrävd skatt - men när kusinerna Karlsson kommer till krysset hittar de bara några fåglar där ...

  Fransk matlagning, segling och sällsynta fågelägg

  Läsaren lär sig mycket om olika saker under handlingens gång - till exempel om fransk matlagning! Man har faktiskt lust att slänga boken ifrån sig och sätta igång i köket direkt, det vattnas ju i munnen hela tiden! Men man lär sig också om segling,  båtbygge, ovanliga fågelägg och hur mycket fågelägg kan vara värda på den svarta marknaden. I och för sig minns jag ingenting av segeltermerna efter att ha läst ut boken, kanske för att jag är lika intresserad av segling som Humlan (alltså: inte alls) men i likhet med Humlan vill jag gärna skydda alla stackars utrotningshotade fåglar ... Humlan är en äkta djurvän!

  En trygg värld med lagom stora utmaningar

  Det här är en trygg och idyllisk värld: barnen i 10-13 års åldern klarar sig bra själva, allt ordnar sig till det bästa, fåglarna och deras ägg räddas, barnen klarar av att lösa mysteriet och man äter gott hela tiden. Det blir aldrig några konflikter kusinerna emellan, de är alla goda vänner och trivs i varandras sällskap, och moster Frida är en sådan där lättsam vuxen karaktär som aldrig oroar sig och låter barnen sköta sig själva. Helt enkelt trivsam läsning. Tonen är ofta humoristisk med mycket dialog och kapitlen är korta och lättlästa. Boken passar för läsare i 9-12 års åldern som vill ha en spännande, rolig och lättläst bok där det är lagom svårt (eller lagom lätt) för läsaren att lösa mysteriet. Sedan kan man prova på alla spännande recept som introduceras i boken!

  Sveriges svar på Enid Blyton

  Det här är som en svensk variant av de klassiska Fem-böckerna av Enid Blyton: ta fyra kusiner och ett husdjur (förr en hund, nu en katt) och sätt dem på en ö under ett långt lov och låt mystiska saker hända ... och vips så har du förtrollat dina unga läsare!  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.