söndag 15 januari 2017

Vargskräck - en hunddeckare för alla åldrar

Författaren Jeanette Bergenstav tillsammans med sina fina hunddeckare!


Vargskräck - En härligt spännande hunddeckare för alla åldrar!Jeanette Bergenstav

Vargskräck

Serie: Flingan & Flocken (del 1)

ISBN: 9789175772103

Förlag: Idus Förlag


Deckare är en genre som verkar gå hem i alla åldrar! Felicia "Flingan" Fjällström i Vargskräck är själv förtjust i att läsa deckare och leta efter mysterier överallt. Så mycket att hennes familj skämtsamt kallar henne för mini-Kitty (efter hjältinnan i de populära Kitty-böckerna). När Flingan hittar blodiga köttstycken i skogen där hon brukar rasta sin busiga lilla pudel Buffy förstår hon att hon är ett mysterium på spåren. Men när Flingan står öga mot öga med en livs levande varg som plötsligt överfaller hennes älskade Buffy förstår Flingan att det verkliga livet är mycket farligare än det i en tillrättalagd Kitty-bok ...


Missförstådda hundar och människor


Så småningom lär sig Flingan att inte döma hunden efter håren, för det visar sig att vargen bara är en missförstådd herrelös hund. Den hemska "häxan" i "häxhuset" som ser ut som ett pepparkakshus visar sig vara en hundälskare vid namn Evelyn, en besläktad själ helt i Flingans smak. När skräck och fördomar lagts åt sidan har Flingan fått nya vänner bland både människor och hundar. Men visst finns det ett mysterium att lösa, ett mysterium som snart blir flera! Den vargliknande hunden behöver Flingans hjälp och beskydd, liksom hennes nyfunna vän Evelyn.


Lokalpressen underblåser vargskräcken


Vargskräck visar på hur snabbt en fjäder kan bli en höna eller ett helt hönshus - med hjälp av folks fördomar och en lokalpress som underblåser skräcken - och hur lätt det är att tappa bort vanligt rationellt tänkande. Det finns flera spännande och positiva karaktärer i boken, förutom alla de hotfulla och mystiska typer som Flingan spanar på. En minnesvärd karaktär i boken är Flingans mamma, en journalist som lär läsaren (och även karaktärerna i boken) om behovet av källkritik och hur viktigt det är att dubbelkolla sina fakta. Flingans bror Theo visar sig också bli en allierad hundvän i kampen för att lösa mysteriet med vilka som vill åt varghunden. Det är intressant att följa Theos utveckling från datauppkopplad spelfrälst och morgontrött fjortonåring till hundälskare som måste upp tidigt varje morgon och gå hundpromenader ... Theo som aldrig varit intresserad av friskt luft och skogspromenader tidigare! För att få en hälsosam tonåring: skaffa hund!


En högtidsstund för alla hundälskare


Vargskräck är en barn- och ungdomsdeckare som passar för alla åldrar och alla läsare som gillar spänning och hundar. Man måste inte ha en massa mord i en deckare för att trappa upp spänningen, en "nära dödsskjutning av hund" fungerar lika bra! Olika personligheter och olika åldersgrupper finns också rikligt representerade i boken: barn, tonåringar, föräldragenerationen ... och så Evelyn, som får sägas representera mormor/farmorgenerationen. Hon har haft ett långt och spännande liv och hon har räddat många hundar!


Satsa på spänning och ha kul!

Det är också ett stort plus att man slipper påklistrade kärlekshistorier och romantiska trianglar - något som kläms in i de flesta böcker i dag, oavsett genre. Det går nästan inte att undvika alla dessa påfrestande "romances". Kärleksintrigerna sprider sig tyvärr också långt ner i åldrarna, allt yngre barn satsar mer och mer av sin tid och energi på "intrigerande" och allt mindre på att leka och ha kul. Flingan gillar hundar och mysterier och faller tack och lov inte för det destruktiva grupptryck som många av de andra elvaåriga tjejer i hennes klassen utövar, de som bara pratar kläder, killar och smink. Vem är ihop med vem? Vem är bjuden på vems kalas? Vem är mest populär? Vem har en ny tröja?
Men ... Vem bryr sig? Livet är ju så mycket mer! Eller som den kloka läraren i Allie Finkle serien påpekar: "middle school" ungar ska få leka och ha kul. Inte uppslukas av "vara ihop" pressen. Man kan också tillägga: ska du lägga energi på att bli älskad, lägg gärna den energin på en hund! Den bryr sig inte om utifall du är sminkad, om du har märkeskläder, om du är med i coolaste gänget, om du blir bjuden på "rätt fester"... En hund älskar dig för den du är. Flingan satsar på äkta "puppy love" från hundar, och måtte det förbli så i denna härliga hundserie! Fjortonårige storebror Theo har två hobbies: datorer och hundar, men när det gäller killar, och när det gäller böcker som riktar sig till killar, finns det ingen press på att inkludera "vara ihop" intrigen och en massa skvaller och kärleksintrigerande.


Alla hundar är individer

Ofta är man som hundälskare nöjd med att hitta bara en minnesvärd hund i en bok --- här får man en hel flock! Det fina i kråksången är att alla hundarna är olika individer, alla har sina egna personliga bakgrundshistorier och alla härstammar de från olika hundraser. Oftast när det finns en hund med i en bok får den representera "hunden", som ett slags "tokenism" för djurvärlden - och alla hundrar är ju inte likadana, hundar har olika sätt, personligheter och temperament precis som människor.


Klok som en pudel!Det varierar säkert mellan olika läsare vilken hund man får som favorithund - men det är svårt att inte charmas av den svarta pudeln Buffy! Man förstår verkligen varför folk säger "klok som en pudel" när man läser om den smarta lilla hunden! Som förresten fått sitt namn eftersom hon buffar med huvudet när hon vill ha lek och kel, inte för att hon gillar Buffy the Vampire Slayer på TV!

Vargskräck är måste-läsning för hundälskare och deckarfantaster. Här är ett mysterium som har allt man kan önska sig och där sidorna praktiskt taget vänder sig själva i jakten på den spännande upplösningen!

Sensmoralen om att inte döma hunden efter håren har aldrig fungerat bättre än i den här boken!
Vargskräck är stundom som en motsatt version till Baskervilles hund där man lär sig förstå hunden istället för att piska upp en skräckstämning mot den. Vargskräck är en empatisk spänningsroman som helt och hållet står på djurens sida.

Fem tassar upp!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.