måndag 9 januari 2017

Sam och Milo


Sam och Milo smiter ut på natten
- Norska barn blir inte utelåsta i vattentunn nattsoppa


Karin Kinge Lindboe
Sam och Milo smiter ut på natten
Serie: Bästisarna (del 1)
Illustrationer: Elisabeth Moseng
Översättning: Lina JauhiainenISBN: 9789132170577
B Wahlströms

Att sova över borta är ett stort äventyr när man är liten. Sam och Milo är bästisar och de är huvudpersoner i en ny lättläst serie som kallas Bästisarna. Sam och Milo heter Sam och Noa i norskt original.

Mörkret är inget att vara rädd för
Det finns många böcker om att försöka somna och att sova över och att vara rädd för saker som kanske finns i mörkret. T.ex. den ypperliga Godnattgrodan, ett Max och Maja äventyr signerat Axel Scheffler, som är det bästa sova-över-äventyr som någonsin skrivits. Speciellt om man frågar barnen. Eller Alfons och Odjuret som är en av de bästa ""mörkerfantasier" som skrivits. Eller Lilla spöket Laban, om det mörkrädda lilla slottsspöket. Dessa böcker har många olika lager och ett psykologiskt djup. Den roligaste boken om det farliga mörkret är däremot Ruggiga ugglan, där huvudkaraktären gillar det farliga mörkret, eftersom han ser sig själv som faran!

Ensamma i snön
Det finns också många böcker om att "smita ut på natten" och den vackra ensamhet som man kan uppleva utomhus. Bland annat Bo R Holmberg och Henning Mankell har skrivit böcker där ensamma huvudpersoner vandrar runt i Norrland och tittar på snön och stjärnorna. I den amerikanska succén Dubbel-Trubbel används en nattligt utflykt  på ett humoristiskt sätt och de båda bästisarna passar på att fösa kor. Nattliga äventyr kan användas till mycket! 

Uppslagen som försvann

Sam och Milo berättelsen börjar som en sova över historia som inte kommer i närheten av Max och Maja, fortsätter som en mörkerrädsla historia som inte kommer i närheten av Alfons Åberg (eller Laban eller Monsters Inc.) och fortsätter som en "ensamma i natten" historia ... som varken blir spännande, hemsk eller rolig. Det är som om boken börjar på tre olika uppslag och sedan slösar bort dem alla tre, det blir varken hackat eller malet. Det blir ingen bra sova över historia, ingen bra mörkerhistoria och ingen bra ensamma i natten historia. 

Syns du inte, finns du inte
Många "smita ut på natten" böcker är gjorda för något äldre läsare, men det här är för mycket små barn - alltså är det inte helt oproblematiskt med nattliga äventyr utan reflexer, ficklampa, nyckel ... och utan att ha någon vuxen eller något äldre barn, någon "längre person", med sig som ser till att de mindre syns. (Små barn och husdjur hamnar tyvärr ofta i "död vinkel"). För när det är mörkt syns små barn inte, och många fordon är igång även på nätterna. Det verkar som det körs ut leveranser dygnet runt, och tidningar och reklam... För att inte tala om alla som jobbar natt och är på väg i snabb fart till och från olika skift, alla bevakningsbilar, ambulanser, taxibilar, nattbussar ...  och smiter man ut utan nyckel är det stor risk att bli utelåst. På natten behöver man portkod (och kunna nå upp till portkoden) och nyckel. 

Knäppt och låst

Även i villor brukar låset gå i baklås om det inte spärras upp - och det gör inte Sam och Milo. I texten sägs det bara att det knäpper i låset när de stänger dörren, och det brukar betyda att dörren låst sig själv (den är alltid spärrad när det är natt) och ändå kan de komma in igen, utan nyckel? Hur går det till? Låser norska lås magiskt upp sig själva, för de känner på sig vilka som bor i huset? Det finns massor av saker som är ologiska i boken på väldigt få sidor och väldigt få ord. (Lånar ut boken, badrumsscenen sågas totalt (liksom resten av boken), den är faktiskt ännu sämre än smita-ut-scenen).

"Safety last"
Finns det över huvud taget något kul eller något vettigt i den här boken för målgruppen och deras föräldrar? Den fungerar inte på något plan alls, den har uppslag till flera olika sorters berättelser utan att använda något av uppslagen alls, och allt blir bara till "safety last" och ett "var det här allt?"-intryck. Mycket, mycket tunn soppa utan någon smak. Förhoppningsvis blir det inte mer i den här serien. Det är roligare för barnen att få läsa Max och Maja en gång till (som de frågar efter) eller satsa på en annan "kodknäckare". Den här boken ger ingenting alls.

Leo, en ny liten Alfons
Boken om Sam och Milo är kort, för att ingå i den nya lättlästa satsningen kodknäckarna, för små barn som just knäckt läskoden. Men det finns gott om bra korta historier för små kodknäckare, i kodknäckarserien finns redan Leo serien, som är som en ny underfundig Alfons Åberg serie. Nu senast Leo och datorspelet. Det går att få till en historia med en kul twist även med få ord och få sidor. Bara man håller sig till ett uppslag, levererar på det uppslaget och ser till att ha ett bra och trovärdigt uppslag från början!

Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22306-litteratur-christina-lindstrom-leo-och-datorspelet


Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.