tisdag 24 januari 2017

SOS från Fästingträsk - Staden där allt suger
SOS från Fästingträsk
- I den svenska idyllen syns aldrig myggen


Charlotta Johansson
SOS från Fästingträsk
ISBN: 978-91-7577-439-8
Idus förlag


Fia är proffs på att flytta. Fia är proffs på att smälta in. Hon vet hur man håller låg profil i de olika skolorna, hon kan konsten att spana in vem som styr i plugget, hur man undviker mobbarna och framför allt hur man undviker de patetiska losers som alltid kommer fram och hoppas på att få en vän när Fia kommer ny i klassen. Att bli vän med en sådan är socialt självmord och dessutom drar man till sig onödig uppmärksamhet. Fia vet också att det är onödigt att skaffa riktiga vänner, eftersom det snart är dags att flytta igen. Och Fia har rätt. När boken börjar är det dags att flytta igen. Men inte ens Fia har lyckats förutse var de ska flytta härnäst ...

Tjugo år på jakt efter den amerikanska drömmen


Fias mamma Linda är skådespelerska och hon har tillbringat tjugo år i USA med att flytta mellan olika städer, i jakt på det stora genombrottet. Men genombrottet kommer aldrig och Linda bestämmer sig för att flytta hem till den byhåla i Sverige som hon alltid föraktat - stället där hon växte upp. Fästingträsk.

Fia är förvånad och förkrossad. För hon har aldrig varit i Sverige (det är för dyrt att flyga dit på semester), mamma har alltid snackat skit om landet och om Fästingträsk och allt hon lämnat bakom sig, och nu ska Fia alltså bo där?

En lång båtresa till Sverige

Överfarten sker med båt och är gratis (eftersom Fia och hennes mamma jobbar för sitt uppehälle) och efter några få sidor är de framme i Fästingträsk, staden där allt suger. I alla fall enligt Fia. Den enda ljusglimten är att nu när de inte ska flytta jämt kanske Fia kan få en hund? Men hundar är inte gratis, de har ont om pengar eftersom Fia går i skolan och Linda pluggar till sjuksköterska. Fia beslutar sig för att öva utpressning mot en opålitlig slemmig gubbe som är förtjust i hennes mamma. Ska det fungera? Ska Fia äntligen få sin efterlängtade hund? En hund skulle vara en ljusglimt i Fias liv. För livet i Fästingträsk är verkligen inte kul och skolan suger speciellt mycket.

Skolan suger mest

Efter att ha gått i hur många amerikanska skolor som helst tror Fia att hon kan rutinen. Men rutinen hjälper inte i Sverige. I Sverige är det en nackdel att vara duktig och ambitiös, läraren är sur för att Fia är för duktig i engelska och hon blir ännu surare när Fia ber om något mer utmanande att göra --- allt sånt som hade gett Fia beröm och guldstjärna i kanten i USA. Rektorn är likadan. I Sverige är skolan liksom bara som ett fängelse, en förvaringsanstalt där man ska sitta av tiden och vänta på att de andra ska komma i kapp, trots att det är uppenbart att de aldrig kommer att göra det. Fia, som har gått i skolan i USA hela sitt liv, verkar ha hunnit längre än sina jämnåriga i alla ämnen, och hon har mycket högre läsvana.

Ett riktigt hundliv utan hund

Som läsare hoppas man verkligen på att Fia ska få sin efterlängtade hund, hennes liv är verkligen eländigt och det verkar bara bli värre hela tiden. Inte nog med alla fästingar, det vimlar även av mygg och knott och i huset finns det vägglöss som de får in med möblerna ... Alla "husdjur" är minsann inte gulliga och eftertraktansvärda!

Reklambilder utan blodsugare

Boken tar slut väldigt fort. Man hade gärna sett att Fia fått en riktig vän eller en hund och att de hade gjort någonting tillsammans. Eller att hon fått träffa några av vännerna från båten igen. Men miljöerna är fint skildrade, speciellt båtöverfarten och hur Fia inreder sitt rum på båten så det ser hemtrevligt ut. Fästingträsk finns inte på riktigt, men det är en sådan typisk svensk byhåla att man tycker att man känner igen det i alla fall. Jakten på en slogan är typisk, och mycket rolig. Fästingträsk, staden där allt suger. Man kan riktigt se reklamfilmen framför sig, gjord av en kommun som vill sätta sin by eller stad på kartan, och där de är noga med att alla bilder ser så idylliska ut, och man anar inte ens myggen som flyger runt i svärmar överallt!

Olika systrar

De intressantaste människorna i boken är Linda och hennes syster och skildringen av hur olika de är. Trots att Linda är "den snygga och glamourösa" av de två, så är det den fula och illaluktande systern som är den som är nöjd och tillfreds med sitt liv, medan Linda hela tiden jagar vidare. Det är sällsynt med detaljerade skildringar av vuxna i ungdomsböcker, men även vuxna syskon har sina "roller", det är inte bara tonåringar som faller in i rollspel.

Det är också intressant att se hur olika Linda och Fia är. Fia skildras som den som är vuxen och ansvarstagande i förhållandet, medan Linda är mest som en tonåring som hela tiden vill ha kul och som hela tiden vill vidare - och som hela tiden tror att snart kommer ära och berömmelse.

Rotlöshet och möjligheter

Bokens sammanhållande tema är rotlöshet. Hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Hur det är att ständigt jaga vidare. Hur det är att komma som ny och försöka börja om på ett nytt ställe. Hur missnöjd Linda än är, så hittar hon lätt vänner eftersom hon rör sig bland andra teatertokiga människor som är beredda att offra allt för teatern. Fia har däremot inget speciellt intresse och det gör att varje nytt ställe inte är fyllt med möjligheter, som för Linda. Men kanske finns det ändå möjligheter för Fia, om hon bara stannar upp och tänker, istället för att längta tillbaka till USA, eller till båtresan? Och även om hon inte får en egen hund kanske hon kan få en bästa vän som har en hund? Det kan vara att få det bästa av två världar: att få en hund att gosa med, och  att samtidigt slippa veterinärräkningarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.