tisdag 31 januari 2017

Vem vill ha en billig noshörning?

- På hur många sätt kan en pojke utnyttja en noshörning?


Shel Silverstein
Vem vill ha en billig noshörning?
Originaltitel: Who wants a Cheap Rhinoceros?
Översättning: Björn Eklund
ISBN: 9789187207792
Karneval förlag


Funderar du på att skaffa ett nytt husdjur? Varför inte prova en noshörning!
Shel Silversteins amerikanska bilderboksklassiker "Who Wants a Cheap Rhinoceros?" kom ut för första gången 1964 och kommer nu ut på svenska.

Pojken-och-hans-husdjur-parodi

Boken är som en parodi på gamla "the boy and his dog" böcker där det framställs säljande hur viktigt det är för en pojke att ha ett husdjur att ta ansvar för. Pojken i boken har en noshörning istället för en hund. Och noshörningen hämtar inte morgontidningen eller tofflorna!

Boken är rekommenderad för 3-6 års åldern och varje uppslag innehåller en stor bild tecknad med svarta linjer på vit bakgrund (inga färger) på den ena halvan av uppslaget och en kort text som antingen förklarar och understryker bilden eller humoristiskt motsäger vad bilden föreställer på den andra halvan uppslaget. Att bilden antingen understryker texten eller motverkar den är två olika klassiska bilderboksgrepp som Silverstein växlar mellan.

Svarta linjer, vit bakgrund

Det finns ingen historia i boken, ingen början-mitten-slutet, varje uppslag fungerar för sig själv.
Lite som såna där seriestrippar som finns i tidningar, där man får en kul bild med bildtext (eller pratbubbla) varje dag. Shel Silverstein var känd för att rita serier i tidningen Playboy innan han började med barnböcker och stilen är ungefär densamma: vit bakgrund, inga färger, inga skuggor, svarta linjer. Men linjerna i barnböckerna är rundare, fylligare och "gulligare" - som om en mjukare penna använts, en som aldrig raspar mot pappret.

Är det någon som har en gammaldags skivspelare?

Några förklaringar vad en noshörning kan vara bra att ha till känns väldigt mossiga och daterade i det amerikanska originalet. "He is wonderful for playing records if you have no phonograph." De flesta 3-6 åringar har ingen aning om vad en "phonograph" är - de är vana vid att musik kommer från datorn. De flesta föräldrar till 3-6 åringar använder inte heller en "phonograph". De får väl googla det, eller fråga mormor och morfar.
"And he is great for not letting your mother hit you when you haven’t really done anything bad" är en annan originalmening som känns sorgligt daterad. Som Astrid Lindgren sa: Man får inte lov att slå små barn. Numera är det också, tack och lov, olagligt. Så du behöver inte en noshörning som skyddar dig. Det gör barnombudsmannen (som dock inte är lika rolig att teckna som en noshörning).

Hur kan du använda ett noshörningshorn?

Boken är som en lista över fördelar och nackdelar med en att ha en noshörning. Nackdel: "He is hard to build a house for." Fördel: "But he is lots of fun at the beach."
Boken är också en lista över användningsområden för en noshörning, ofta noshörningens horn. "And he makes a very lovely lamp" konstaterar texten och visar en bild av noshörningen med en lampskärm på hornet.
Barn idag är förmodligen mycket mer medvetna om hur utsatta djur är, hur många som är utrotningshotade p.g.a. människans framfart och hur orättvist det är att djur utnyttjas för att de ska användas som inredningsdekorationer. För att sitta på eller för att göra en lampa av eller för att använda som klädhängare. De upplever inte att det är en kul grej att skämta om.

Åtråvärda djur lever farligt

Nu lever ju fortfarande noshörningen som barnet i boken sitter på, gör en lampa av, gör en klädhängare av osv. Men barnen tycker ändå synd om noshörningen, för den inte får lov att vara ute i det fria. Noshörningen är ett urtidsdjur som fanns långt innan människan (kolla in Johan Egerkrans "Första urtidsboken" för små barn) och som på relativt kort tid (ur evolutionssynpunkt) gått från trettio olika välmående arter till bara fem. Men boken är från 1964 innan någon av "rädda noshörningarna projekten" drog igång. Ingen av de fem noshörningsarterna som finns kvar idag har en säker framtid och det finns nu mindre än 15 000 individer av noshörningar, alla fem arterna inkluderade. Ett bestånd  på 60 javanoshörningar gör att denna art räknas till världens mest utrotningshotade däggdjur. Under 1970-talet startades flera projekt för att skydda noshörningar, men bestånden har fortsatt att minska drastiskt.

Krav på färg och action

Boken verkar vara roligare för vuxna som är vana vid en gammaldags nonsenstradition och svartvita bilder, än för barn, som snabbt blir uttråkade av bokens repetitiva natur, barn idag är vana vid mycket mer sofistikerade barnböcker, de kräver handling hela tiden och massor av detaljer och färger och möjligheter att upptäcka nya saker hela tiden. Som när Birgitta Sif illustrerar Fröken Hazeltine eller när Axel Scheffler illustrerar den lilla draken Zoggs äventyr i en modern nonsensbok. Barn har idag höga kvar på handling och bilder med mycket action i flerfärgstryck - det som de har roligast med i boken om den billiga noshörningen är att färglägga bilderna.

Läs även Vid vägs ände:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22328-litteratur-ola-jennersten-tom-svensson-vid-vags-ande-om-arbetet-med-att-radda-varldens-noshorningar-elefanter-och-tigrarInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.