torsdag 19 januari 2017

Dödens märken - Veronica Roth sätter sitt märke på sci-fi genren!


Dödens märken - Romeo och Julia möter Star Wars i ny Veronica Roth sci-fi!Författare: Veronica Roth
Titel: Dödens märken
Serie: Dödens märken (del 1)
Översättning: Katarina Falk
Originaltitel: Carve the Mark
ISBN: 9789177015956
Förlag: Modernista

Det här är Star Wars kombinerat med Romeo och Julia! Men det marknadsförs som uppföljaren till megasuccén Divergent. Visst, det är samma författare, men det här är en helt annan dystopisk värld som Veronica Roth byggt upp. Det är ingen uppföljare till Divergent serien, som utspelar sig i ett framtida Chicago. Det här är en helt ny värld i en helt annan värld, i en galax som är styrd av flödet och där alla människor har en egen superhjälteförmåga, en flödesgåva.Måste en ny värld vara patriarkal?


Den nya serien Dödens märken ska inte bli en trilogi, som Divergent, utan en duologi. Dödens märken utspelar sig inte i vår värld, Veronica Roth har byggt upp en ny värld från scratch. Något som gjorde att hon kunde ifrågasätta precis allt. I en helt ny värld - måste maktstrukturen vara patriarkal? Tror folk fortfarande på tvåsamhet? Gifter de sig? Hur ser deras teknologi ut? Har den utvecklats annorlunda?


Något som är nytt i den här världen är att alla har en flödesgåva - en förmåga som är avsedd att forma framtiden, men medan de flesta får nytta av sina förmågor har de två huvudpersonerna förmågor som också har en nackdel, deras förmågor kan göra det lättare för andra att kontrollera dem.

Något som Veronica Roth fans kommer att känna igen i den nya serien är den korrumperade makten.

Fullkomligt korrupt maktfullkomlighet hos Roth

I Divergent serien hjälper Tris till att bryta ner systemet med fraktioner och störta makten, men den nya makten är minst lika korrumperad och ännu våldsammare, därför flyr Tris utanför Chicagos murar för att hitta en annan maktfaktor och den är - surprise! - ännu mer korrupt.

Politikerföraktet är totalt i Veronica Roths världar. Det där är något som inte förändrats i Dödens märken. Här finns gott om onda härskare och så finns det goda rebeller som ska störta de onda härskarna. Ungefär som i Star Wars. Men vad som är intressant är att de två huvudpersonerna egentligen är från olika sidor. Det är lite som om Luke Skywalker och en Sith Lord skulle göra gemensam sak för allas bästa.

Komplicerade syskonrelationer

Den ena huvudpersonen i Dödens märken är en Luke Skywalker typ. Akos är en ensam hjälte som kidnappas tillsammans med sin bror och han måste utföra ett omöjligt uppdrag för att rädda sin brors liv. Han formar en allians med den onde diktatorns syster, Cyra, som inte trivs med att användas som ett vapen hela tiden.

Man hittar snart tydliga likheter med Divergent serien: den ondskefulla och korrupta makten, hur en diktatur förtrycker folket, komplexa kvinnliga karaktärer, speciellt komplexa modersfigurer, karaktärer som inte alltid gör så bra val och mycket komplicerade förhållanden syskon emellan.

Carve the Mark!

Dessutom spelade tatueringar en stor roll i Divergent serien och i den här serien spelar märken en liknande roll. Originalets titel är Carve the Mark - vilket kan tolkas både som i att märka sig själv och att sätta sin prägel på någonting. Dessutom är det någonting som huvudpersonerna säger till varandra i nyckelscener i boken.

Veronica Roths sätt att skriva är väldigt sceniskt - man kan se handlingen framför sig som en överdådig scenproduktion eller en påkostad film. Det finns gott om dialoger och "scenhänvisningar" texten, man hör karaktärernas röster tydligt och ser hur de tar sig fram i landskapet eller i palatset.

Cyra - en favoritkaraktär!

Boken berättas i jag-form och man växlar mellan Akos och Cyras perspektiv. Cyra är förresten Veronica Roths egen favorit karaktär någonsin. Inklusive alla karaktärer hon skapade för Divergent serien! Hon är stark, smart, rolig och har en egen typ av mycket torr humor. Hon är helt enkelt en överlevare som också är mycket underhållande!

Dödens märken är en läsupplevelse som inte kommer att göra några Veronica Roth fans besvikna!

Carve the Mark släpps i original och i översatta versioner över hela världen den 17 januari 2017.

Måste-läsning för Veronica Roth fans!Om författaren:

Veronica Roth föddes 1988 i en för ort till Chicago. Medan hon studerade på universitetet började hon skriva på sin dystopiska science fiction trilogi - Divergent, Insurgent och Allegiant - succéböckerna som har sålt i över 32 miljoner exemplar världen över. Våren 2014 hade film versionen av Divergent premiär - med Shailene Woodley och Kate Winslet i två av huvudrollerna - och de två följande delarna kom 2015 respektive 2016. Dödens märken (Carve the Mark) är den första boken av två i Veronica Roths nya science fiction duologi.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.