onsdag 11 januari 2017

Nordiska väsen en målarbok

Skisser från Nordiska väsen
- Släpp loss ditt inre målarväsen med vattenfärger, kaffe och te!


Johan Egerkrans
Skisser från Nordiska väsen - En målarbok av Johan Egerkrans
ISBN: 9789132169908B. Wahlströms


"Nordiska väsen" och "Nordiska gudar" är magnifika praktverk, fantastiska skapelser i både ord och bild i ordets rätta bemärkelse. Nu finns "Nordiska väsen" även som attraktiv målarbok - väl värd att lägga vantarna på!

En målarbok med klass, i en klass för sig

Visst, det har gått inflation i "målarböcker för vuxna" på den senaste tiden (i en seriestrip av Berglings undrade huvudpersonerna vad man skulle göra när man målat klart - ringa upp sin gamla lågstadielärare?) men den här målarboken håller sig precis som "huvudboken" i en klass för sig själv. Dessutom har boken den stora fördelen att man får se Johan Egerkrans fantastiska skapelser innan han färglagt dem i datorn --- här finns alla de handgjorda skisserna färdiga att avnjuta. Den här målarboken är som att få en unik inblick i Johans arbetsprocess! Istället för målarbok skulle boken lika gärna kunnat kallats "Behind the scenes"! Så här ser alltså nordiska väsen ut innan de åker in sminket och omklädningsrummet i den färgglada datorn!

Tre favoritfrågor till Johan Egerkrans

En mini-intervju med Johan:

- Vilket är ditt favoritväsen?
- Nattramnen.
- Har du själv sett några väsen?
- Nej. Inte än i alla fall!
- Jobbar du för hand eller i datorn?
- Både och.

Det här är en summering av i stort sett alla intervjuer som Johan någonsin gjort.
(För uppföljaren "Nordiska gudar" byt ut frågorna mot "Vilken är din favoritgud?" och "Har du sett någon gud förutom de i Marvel-filmerna?").

Det ser ju så äkta ut!

Den mest fascinerande frågan är så klart den tredje frågan och "både och" är ett frustrerande kort svar.
Jag har haft förmånen att höra "det långa svaret" på ett välbesökt 45-minuters seminarium på Bokmässan i Göteborg, där man fick se hur bilderna växte fram och Johan berättade om sin långa karriär. Det faktum att han jobbat så länge "för hand" gör att han vet hur färger fungerar, både akvarell och akryl, och kan återskapa deras "beteende" i datorn. Därför blir många förvånade när Johan säger att han arbetar i datorn - för det ser ju inte "plastigt ut" (tänk "modern animerad film") det ser ju "äkta" ut. Och "äkta" betyder "handgjort".
Men skisserna är gjorda för hand (de som finns i målarboken) och Johan har även fixat till färgerna i datorn så att de beter sig "rätt" - efter ett långt livs erfarenhet av "äkta färger". Att svara på "Målar du för hand eller i datorn" är ungefär som att svara på frågan "Tar det tio minuter eller tio år att måla en tavla som du tänkt på i tio år men som tar tio minuter att måla?" Det tar lång tid "för hand" för att göra något i datorn.

Färglägg i datorn som Egerkrans

Ett urval nordiska väsen kan man måla för hand i målarboken (fast det känns väldigt synd att förstöra de fina skisserna!) men man kan också roa sig med att scanna in dem och gå in i datorn och färglägga dem - Johan har varit generös nog att dela med sig av ett antal av sina texturer på sin blogg för att underlätta arbetet.

I förordet till boken finns också tips på alla möjliga olika material som man kan använda för att färglägga bilderna i boken. Mitt favorittips: kaffe eller te, eftersom "originalboken" innehåller en ganska jämnbrun färgskala!

Men roligast av allt är det att leka Johan Egerkrans i datorn. Prova på det!
Du kanske klarar av att färglägga en bild på tio minuter! Men det tar tio år att göra det bra!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.