lördag 28 januari 2017

Nils och den blinkande stjärnan


Nils och den blinkande stjärnan

- Sorg, hopp och glädje i finstämd vardagsskildringLena Forsaeus
Nils och den blinkande stjärnan
Illustrationer: Mia Nilsson
ISBN: 978-91-7577-390-2
Idus förlag


"Nils och den blinkande stjärnan" är en unik bok i barnboks-Sverige. Det är en saklig, vacker och vardaglig bok om lille Nils som börjar skolan, får en ny vän, bygger med lego ... och som berättar om sin syster Majken, hon som är en stjärna. För visst måste Majken finnas kvar någonstans, och då kan hon väl vara en blinkande stjärna på himlavalvet?


Var finns Nils syster?


Döden är ständigt närvarande i underhållning som riktar sig till alla möjliga åldrar - i filmer, böcker, deckare, thrillers. Vare sig du gillar superhjältar eller Star Wars eller Harry Potter: folk dör som flugor. 
Dessutom finns det gott om barnböcker för små barn där djur dör, som ett marsvin eller en hund eller en älsklingsponny. Det är däremot ovanligt med en skildring av ett barn som har dött, av en pojke som har en död syster, utan att det är en fantasyskildring, en spökroman eller en del i deckarserie. "Nils och den blinkande stjärnan" kan läsas av alla åldrar, men är en saklig bilderbok för små barn, och däri ligger det unika.

Det finns mycket att känna igen sig i för barn som läser boken. Hur det är att börja skolan. Hur det är att få nya vänner. Hur kul det är att lära sig nya saker. Hur spännande det är att bygga med legobitar. Men Nils tänker så klart ändå på sin döda syster, hon försvinner ju inte bara för att hon är död. Hon finns fortfarande kvar.


En vacker vardagsskildring

Författaren undviker skickligt all sentimentalitet och all frestelse att göra detta till en sorglig snyfthistoria. Det här är en rak vardagsskildring där sorg och saknad är en del av vardagen, men inte hela vardagen. Nils är ett barn som har ett sakligt sätt att förhålla till sig frågor som kanske många vuxna tycker är svåra att tala om. För trots att svenskar ligger i topp både när det gäller att producera och konsumera massor av deckare med ond bråd död, där det finns gott om seriemördare och pedofiler, är folk samtidigt rädda för att prata om barncancer. Det finns barn som inte överlever barndomen. Var blir dessa barn av? Hur är det att vara syskon och att sedan plötsligt vara själv? Var blir döda människor av? Barn funderar mycket.

Sanningen bakom fiktionen

Boken "Nils och den blinkande stjärnan" om att förlora ett syskon är vacker, vemodig och hoppfull. Dessutom är historien självupplevd.

Familjen Forsaeus  förlorade sin dotter i cancer när hon var sju år och lillebror funderade på var hon finns nu. Funderingarna resulterade i den här boken.

Systern måste ju finnas kvar någonstans, hon kan ju inte bara försvinna ... Alla som förlorat någon närstående, kompis eller familjemedlem, kan känna igen sig i den här boken. Allt är känsligt och poetiskt skildrat.

Lyckat illustratörssamarbete

Bilderna hjälper till för att skapa en otroligt fin läsupplevelse. Mia Nilssons illustrationer är ett exempel på perfekt illustratörssamarbete. De svartvita bilderna fångar både den robusta vardagligheten och den sköra skönheten i boken.

Resultatet av samarbetet är en tänkvärd, poetisk och vacker bok om sorg, saknad, hopp och den där familjära känslan av att den man älskar fortfarande finns kvar.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.