söndag 15 januari 2017

Kod 513 - En ny hunddeckare av Jeanette Bergenstav


Kod 513 tass-signerade av collien Hero och pudeln Buffy! Bokmässan i Göteborg 2016.


Jeanette Bergenstav
Kod 513
Serie: Flingan & Flocken (del 2)
Idus Förlag


Älskar du hundar i allmänhet och "Lassie" i synnerhet måste du helt enkelt lägga tassarna på den här härliga hunddeckaren!

Den uppmärksamma läseren lägger märke till att denna andra hunddeckare om "Flingan & Flocken" har en logga över boktiteln där det blivit fler medlemmar i flocken - både Flingans bror och hans nya hund har fått äran att vara med i flocken!


Missa inte att lägga tassana på Vargskräck!


Det är en fördel om man har läst Vargskräck före Kod 513 - visst fungerar böckerna separat, men om man läser Kod 513 först förstår man hur Vargskräck slutade! Och jag vill unna alla hundälskare och deckarfantaster att läsa Vargskräck utan spoilers!

Så mycket kan sägas om Kod 513 att fokus i viss mån har flyttats från den charmiga svarta pudeln Buffy och hennes kavata unga matte, den elvaåriga Felicia "Flingan" Fjällström. Det finns ju många hundar i flocken och i Kod 513 är det dags för någon annan att få spela första fiolen. Det blir den underbara collien Hero som får bli bokens stora hjälte. Finns "collie" på din topplista över charmigaste hundraser någonsin kommer du att smälta som en smörklick för hjälten Hero redan i öppningskapitlet!

Hero - en riktig hjältehund!

Heros husse är 28 år, håller på med ett topphemligt projekt och är son till Evelyn, Flingans nya bästa vän från Vargskräck. Flingan och Evelyn är lika stora hundälskare och i den nya boken har även Flingans storebror och hans hund fått stora roller. Men det är som sagt Hero som gör bragd efter bragd i boken, allt för att rädda husse.

Det finns precis som i Vargskräck mer än ett mysterium att lösa, gott om skumma typer att skugga, och alla skummisar håller inte på med samma skumraskaffärer ... Miljöerna är noggrant och detaljerat skildrade, människorna engagerande och det slarvas aldrig med hundarnas psykologi - varje hund i historien har sin egen personlighet och sin egen historia.

Hundar och mysterier i perfekt kombination!

Boken Kod 513 är perfekt läsning för alla som tycker att hundar och spännande mysterier gör livet värt att leva! Här är det full fart på alla tassarna från början till slut!


Möte med författaren Jeanette och hundarna Hero och Buffy!

Jag har haft turen att se bokhjältarna Hero och Buffy live - de promenerade runt på Bokmässan i Göteborg 2016 och såg ut som de ägde stället! Det gjorde de förmodligen också, att döma av publikreaktionerna!

Författaren Jeanette Bergenstav är både marknadsansvarig på Idus förlag och en av förlagets populära författare. Hennes nya bokserie Flingan & Flocken är en succé. Jeanette berättar stolt att böckerna fått mycket fina recensioner, till exempel 5/5 av BTJ, och att folk i alla åldrar verkar älska de här hunddeckarna.


Alla älskar Flingan & Flocken!

- Vi är ute och går med hundarna här runt montrarna, och folk kommer fram och vill klappa dem och prata med dem, och blir intresserade både av hundarna och böckerna! berättar Jeanette.
Lassie må ha varit filmstjärna - Jeanettes hundar är bokstjärnor! Buffy och Hero är på plats och tass-signerar böckerna som de figurerar i, medan deras matte Jeanette signerar med vanlig penna.
Buffy och Hero är de första signerande hundarna i Bokmässans historia!


Åldersgränser eller allåldersbok?


Förläggaren Jeanette Bergenstav funderar en del över det där med åldersgränser. I Sverige vill man gärna ha ålderkategorier på alla böcker och Jeanettes hundböcker om Flingan & Flocken har åldersrekommendationen 9-12 år.

- Men jag märker att massor av människor gillar de här böckerna, de verkar inte ha någon åldersgräns! Jag skulle vilja säga "allåldersbok".

Älskade godnattsaga!

Vi börjar prata om vikten av djur, hur avslappnande det är att klappa en kärvänlig hund eller katt, om sjukhuskatter, om hur sorgligt det är att djur idag är bannlysta på många äldreboenden (att tvingas flytta och bli av med sin bästa vän samtidigt är ett hårt slag!) och Jeanette berättar om en av sina vänner som jobbar på ett äldreboende och hur mycket de äldre gillar djur --- bland annat Flingan & Flocken.

- Hon brukar läsa ett kapitel som godnattsaga, och en äldre dam vägrar gå och lägga sig och borsta sina löständer förrän hon fått ett kapitel av Flingan & Flocken uppläst för sig! Så jag skulle verkligen säga att Flingan & Flocken är allåldersböcker!

En lycklig uppväxt med hundar

Själv har Jeanette vuxit upp med hundar - och nu för hon över en sådan lycklig uppväxt till sin dotter. Många böcker och filmer handlar om att få en gullig hundvalp, men Jeanette berättar om att som barn växa upp med en "äldre hund" - en som fungerar tillsammans med barnet och som klarar av att själv ta ansvar. I "Flingan & Flocken" böckerna finns också en sådan historia med - Flingan väljer Buffy, en vuxen hund, istället för en liten hundvalp. Det finns gott om vuxna hundar även i verkligheten som behöver ett hem, det är fint att inte alla fokuserar på de söta hundvalparna!

Förhoppningsvis blir det många fler äventyr med Flingan och alla de fina hundarna i framtiden!


Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.