torsdag 26 januari 2017

Fröken Hazeltines skola för blyga och ängsliga katterAlicia Potter
Fröken Hazeltines skola för blyga och ängsliga katter
Originaltitel: Miss Hazeltine's Home for Shy and Fearful Cats
Översättning: Joar Tiberg
Illustrationer: Birgitta Sif
ISBN: 9789187207846
Förlag: Karneval förlag
Alicia Potters allra första berättelse var en liten hemmaknåpad historia om fyra kattungar som skulle ut och segla - historien baserades löst på kattungarna som bodde hos grannen och illustrerades med urklippta bilder från kattmatsreklam.

Alicia Potter har kommit en lång väg sedan dess, men hon hittade tydligen sitt kall redan som barn: charmiga historier om katter, som är lätta att tycka om! "Fröken Hazeltines skola för blyga och ängsliga katter" kommer att få dig att spinna av lycka! Boken har en hög mysfaktor och ett uppmuntrande budskap: bara för att du är blyg innebär inte detta att du inte är modig!

Mycket brittisk kattbok av amerikansk Potter

På något sätt känns boken väldigt brittisk, fast Alicia Potter bor i Boston, USA, och illustratören Birgitta Sif är från Island. Sif är utbildad vid Cornell University och har en Master of Arts i Children's Book illustration vid Cambridge School of Art.

Fröken Hazeltine är en sådan där excentrisk, oemotståndlig huvudperson som man ofta hittar i brittiska böcker (inte enbart i barnböcker) och hon ser lite ut som Roald Dahls Matilda, med rufsigt hår som ständigt står på ända, och smala armar och ben. Fröken Hazeltine är av obestämbar ålder, man kan tolka henne som ett barn som lever lycklig i en jättestor Villa-Villekulla-aktig villa, eller en vuxen, som bestämt sig för att rädda alla rädda katter.

Maximalistisk inredningsstil för bohemiska kattsjälar

Inredningsstilen i Fröken Hazeltines hem är bohemisk och plottrig och maximalistisk: det är proppfullt med grejer och katter precis överallt. Kort sagt: en dröm för blyga katter som gärna vill ha någonstans att gå undan och gömma sig ett litet tag. Detta gör ju också "Fröken Hazeltines skola för blyga och ängsliga katter" till en oemotståndlig barnbok, man kan leta efter detaljer hur länge som helst (och läsa boken hur många gånger som helst) och det är kul att spana efter var de blyga och räddhågsna katterna har gömt sig.

Alla katterna har olika fobier, en är rädd för fåglar, en annan för möss. Många är rädda för kvasten! Fröken Hazeltine har många nyttiga lektioner, som hur man klättrar i träd (Fröken Hazeltine klättrar, katterna ser på) och hur man inte är rädd för en kvast. Humorn går som en röd tråd genom de träffande bilderna. Bland de roligaste är lektionen där katterna får lära sig att skjuta rygg och tänka positiva tankar: Fröken Hazeltine föregår med gott exempel på sin yogamatta och katterna härmar henne på sina små yogamattor.

Det är modigt att erkänna att man är rädd

Fröken Hazeltine är också modig nog att själv erkänna att hon också är rädd för saker. Som ugglor, svampar och mörker. Det här är en uppräkning som barn har kul åt, speciellt eftersom ugglor och svampar finns i så mycken inredning i moderna barnrum! Rädsla behöver inte vara logisk. Även om det är svårt att se att en ilsken svamp plötsligt skulle gå till anfall ... Med Fröken Hazeltines budskap är i alla fall solklart: ingen varelse är modig och tuff och orädd jämt. Inte ens Fröken Hazeltine, som i alla fall är modig nog att bryta mot konventionen om hur en människa förväntas bete sig (och hon bryter också mot hur modern, sparsmakad inredning och god smak ska se ut).


Vem ska rädda Fröken Hazeltine?

Allt är frid och fröjd i Fröken Hazeltines idylliska hem, tills den dag då Fröken Hazeltine ska hämta mjölk till katterna och inte kommer hem. Hon har råkat ut för en olycka i skogen, halkat och stukat foten, och där sitter hon ensam, i mörkret, omgiven av svampar som hon är rädd för.

Det är den minsta och mest ängsliga katten som bestämmer sig för att de ska ge sig ut och rädda Fröken Hazeltine. Och det gör de. De små katterna visar att fastän de är blyga och ängsliga katter så är de också modiga katter! De tar till och med sig kvasten (som de tidigare varit så rädda för) och den fungerar utmärkt som krycka för Fröken Hazeltine.

Det är väldigt kul att det är den lilla katten Crumb som får bli den stora hjälten i boken. Den lilla katten ser verkligen ut som en smula, och trivs med att gömma sig på lugna, undanskymda platser.

Modern och tidlös saga

Alicia Potter har skrivit flera prisbelönta bilderböcker för barn, båda fakta och fiktion. "Fröken Hazeltines hem för blyga och ängsliga katter" är den första boken som blivit översatt till svenska, men förhoppningsvis inte den sista. Birgitta Sif debuterade 2012 med "Oliver", som nominerades till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur och hon har även nominerats till den prestigefyllda Kate Greenaway medaljen för sina illustrationer.

Potter och Sif passar bra ihop, båda två tycks förstå katter mycket bra - visst kan man se katterna som symboler för barn som är ängsliga för olika saker, och det är sympatiskt att Fröken Hazeltine aldrig tvingar katterna att uppträda eller att vara tuffa, det kommer i sinom tid - men ändå är katterna hela tiden mycket "kattiga" i sitt sätt att vara och röra sig.

Det här är en modern saga som känns tidlös och aktuell på en och samma gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.