måndag 16 januari 2017

30 år med popcorn på bio!

SF Bio firar biopopcorn 30 år med poppa och ståt

I år är det 30 år sedan popcornet gjorde entré på svenska biografer. Sedan starten 1987 har det vita guldets popularitet bara ökat. Idag äter svenska folket över 16 miljoner liter biopopcorn varje år. För att fira jubiléet låter SF Bio hela 2017 gå i popcornets tecken, med start den 19 januari – internationella popcorndagen.


När de poppade kornen klev in i biosalongerna 1987 så var det som snacks till succéer somDirty DancingRobocop och Stockholmsnatt. Under de tre decennier som passerat sedan dess har få filmer setts utan en popcornbägare i hand. Popcornrullar har blivit ett vedertaget begrepp och de fluffiga kornen en självklar del av biohistorien under 30 år.

Den klassiska, saltade varianten har funnits med från början och är fortfarande storfavorit. Men många nya smaker har dykt upp sedan dess. Idag hittar du allt från Cheddar till utmanande tungvrickare som Sour Apple och Raspberry Salmiak. Cheddar och originalvarianten görs på popcorntypen Butterfly som fått sitt namn efter sin spretiga, vingliknande form. De kanderade popcornen görs av typen Mushroom som är rundare och mer kompakt.

Hur nyttiga är popcorn?
Hur nyttiga är popcorn då? En studie från 2012 gjord av forskare vid University of Scranton i Pennsylvania visar att det poppade snackset innehåller mer antioxidanter än vissa frukter och grönsaker. Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga.

SF Bio firar internationella popcorndagen
På internationella popcorndagen kommer SF Bio sälja popcorn för 15 kronor – samma pris som för 30 år sedan. SF Bio lanserar också nio jubileumsbägare med citat från ikoniska popcornrullar. Designen är en hyllning till den klassiska popcornbägaren med röda lodräta ränder. På sf.se/popcorn30 kan biobesökare skicka in sina egna favoritpopcorncitat och tävla om att få sin filmreplik på en riktig bägare i SF Bios sortiment.

Håll utkik på sf.se/popcorn30 under året för att ta del av alla SF Bios jubileumsaktiviteter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.