onsdag 1 juli 2015

FILM: Blackhat --- hackerthriller av Michael Mann


We are no longer in control.

Chris Hemsworth som hackare.
I en värld som tagits över av ligor av globala cyberbrottslingar får vi följa en amerikansk brottsling på permission och hans kinesiska kumpaner i deras jakt på ett kriminellt nätverk. En jakt som tar dem från Chicago till Los Angeles och vidare till Hong Kong och Jakarta.

Robert Moore definierade "black hat" 2005 i sin bok Cybercrime: Investigating High Technology Computer Crime. En "black hat hacker" är en hacker som helt enkelt är ute efter att göra skada. Moore kontrasterade detta mot en "white hat hacker" som visst kan hacka sig in i samma terminaler, men istället gör goda saker, som påpekar för ansvariga vad som behövs göras och vad som behövs repareras. Richard Stallman myntade förresten uttrycken. Det hela låter ju som en western. Skurken i svart hatt, hjälten i vit hatt.

Michael Mann brukar göra bra filmer, tänk bara på Heat med Al Pacino och Robert de Niro, eller på Russel Crowes rollprestation i The Insider.

Här är det Chris Helmsworth, känd från Thor, som har huvudrollen.

Blackhat skulle ha mått bra av att ha lite av en gammeldags westerns tydlighet och dramatik.

Visst, man förstår det där med "bad guy" och "good guy" och vem man ska heja på. Man förstår att black hat hackers är dåliga, för i inledningen för de ett kärnkraftverk att haverera, och allt är en enda stor katastrof.

Men det är inte speciellt roligt, eller speciellt dramatiskt, att titta på folk som tittar på en dataskärm och förklarar vad de tittar på. Det är inte speciellt spänande att tittar på en massa sladdar heller (som den sex minuter inledningen som ska visa att det är hackande som orsakat kärnhaveriet) --- kör inte de flesta trådlöst idag? Även hackare?

Filmen kommer aldrig riktigt igång och en western med duell i solen hade varit mer spännande än svarta och vita hackare som ställs mot varandra.

Regi: Michael Mann
Titel: Blackhat
Medverkande: Chris Hemsworth, Leehom Wang, Wei Tang, Viola Davis, Holt McCallany, Andy On m.fl.
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.