onsdag 15 juli 2015

FILM: The Theory of Everything - Årets mest fascinerande film!


Music to Move the Stars ...

His mind changed our world. Her love changed his.

Varför är vi här? Hur började allt? Har tiden en början? Universum? Kan man spola tillbaka tiden?

Hur mycket tid har jag kvar att leva?

The Theory of Everything använder sin tid, en timme och 57 minuter, med berömvärd exakthet och precision.

Här slösas ingen tid på att Geniet ska hålla Långa Monologer, som i så många filmer i den här genren där huvudpersonen är känd naturvetare/forskare, här går man rakt på kärnan.

Kärlekshistorien. Stephen Hawking och Jane Wilde. (Ja, hon är avlägset släkt till Oscar Wilde). Naturvetaren och humanisten.
Han doktorerar inom fysik och letar efter universums ursprung, hon håller på med spansk medeltida poesi. Båda är intresserad av tidsresor och hur det var förr i tiden.

Bara tjugoett år gammal får Cambridgestudenten Stephen Hawking beskedet att han drabbats av en sjukdom som angriper hans motoriska funktioner, hans tal och rörelseförmåga. Han har två år kvar att leva, meddelar läkarna.

Jane vägrar att tro på detta. De gifter sig och Jane räddar livet på Stephen mer än en gång.

I en obehaglig scen  (alldeles sann) vägrar Jane att låta läkarna stänga av maskinen som håller Stephen vid liv. Läkarna hävdar att hans liv inte kommer att vara värt att leva. Läkarna har fel.

Stephen fick två år att leva. Han lever än idag, 72 år gammal, har tre barn, tre barnbarn och har skrivit bästsäljande böcker och kända vetenskapliga artiklar.

Filmen är baserad på Jane Hawkings biografi - Travelling to Infinity - My life with Stephen Hawking - men även om man bara har läst Stephen Hawkings My Brief History (Hans egen självbiografi) ser man att alla fakta och allt drama stämmer i stora drag. Man har inte behövt hitta på, verkligheten är nog så dramatisk och så pass fantastisk att OM det hade varit påhittat hade man ifrågasatt sanningshalten.

Miljöerna är bedövande vackra. Cambridge på 1960-talet har aldrig gjorts bättre eller vackrare. Kärlekshistorien mellan Jane och Stephen lyser klarare än en exploderande supernova.
Ett stort plus är att Stephen är inte framställs som ett geni, han framställs som en vanlig ung kille, som vill vara med i roddklubben, festa med kompisarna, och ha en söt flickvän. Vilket stämmer med verkligheten, ingen såg Stephen som ett geni och i skolan var han medelmåttig. Han jobbade max en timme i veckan med läxorna. Det var först i och med sin "dödsdom" (det där med två år kvara att leva) som Stephen började leva intensivt och arbeta effektivt. Tiden är alltid begränsad.

Men Stephen fick ut mycket extratid - eftersom Jane ville gifta sig med honom ville han satsa på att leva vidare. Finns det en vackrare kärlekshistoria?

The Theory of Everything rymmer även en extra kärlekshistoria. Men vänskapen mellan Stephen och Jane finns alltid kvar i botten.

Stephen Hawking letar fortfarande efter "A Theory of Everything".

Filmen The Theory of Everything är en underbar sann saga om livets prövningar och den unge Stephen Hawkings kärlek till livet, fysiken och sin hustru Jane.

Filmen är belönad med massor av priser.

Eddie Redmayne belönades mycket rättvist med en Oscar för bästa manliga huvudroll, liksom en Golden Globe och en BAFTA. Men även Felicity Jones lågmälda porträtt av Jane Wilde Hawking är värt att uppmärksamma. Tjejen med inneboende styrka som kämpar utan några stora åthävor och utan att stjäla rampljuset. The Theory of Everything är även hennes historia.


Regi:James Marsh
Titel: The Theory of Everything
Medverkande: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Harry Lloyd, Tom Prior, Sophie Perry, Finlay Wright-Stephens, Alice Orr-Ewing, David Thewlis, Thomas Morrison, Michael Marcus, Gruffudd Glyn,  Paul Longley, Emily Watson, Guy Oliver-Watts, Simon McBurney m.fl.
England, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.