fredag 10 juli 2015

FILM/TV: The Casual Vacancy - JK Rowling roman som TV-serieBaserad på en roman av J.K Rowling

The Casual Vacancy var det första JK Rowling skrev efter den enorma succén med Harry Potter. Medan Potter var fantasy är detta mer som Charles Dickens eller Thomas Hardy i nutid. Socialrealism med en del humor, en del tragedi, en del sex och en del död.

Pagford är ett till synes idylliskt litet engelskt samhälle med ett kullerstensbelagt torg och ett gammalt kloster.

En kommunbyggnad skulle kunna piffas upp och dra in pengar som spa - men då måste man rösta om det. Spa-idén faller med en röst. Då dör en av de röstande, Barry Fairbrother och det uppstår en "Casual Vacancy". Striden om den tomma platsen och om spaet är ett faktum.

Inga knep är för låga att ta till. Samtidigt spökar Barry. Vem skriver saker på intenet i Barrys namn?

The Casual Vacancy är ett myller av människor, alla med fåniga namn (precis som i Harry Potter eller Charles Dickens) och alla utan riktiga identiteter. Det är mest som om författaren hittat på en massa klippdockor att fösa runt i en klippdocksaktig stad. Ett Morden i Midsomer utan mord, Barnaby, spänning eller riktigt slut.

Det finns en huvudperson, den sura, hårt sminkade tonårstjejen som är en modern Hardys Tess of the D'Urbervilles. Det är hennes roll att bli förförd och gå under ... som en symbol för vuxenvärldens svek.

Men om man ska vara noga är det egentligen inte  vuxenvärden som däckar henne, utan sladdar från en TV som hon trasslar in sig i.

Annars är hon superstark hela tiden, som en av de där tjejerna i en Jacqueline Wilson ungdomsbok, hon som tar hand som hela sin familj, matar sin drogberoende mamma och tar hand om sin söta lillebror.

The Casual Vacancy är för rörig om man inte läst boken - men det är kul att se vad J.K. Rowling gjort nu, och fundera på om någon brytt sig om att ge ut det, än mindre filma det, om det varit av en annan författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.