tisdag 7 juli 2015

FILM: American Sniper - en modern western utan spaghettiBradley Cooper presterar


U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle är USA:s mest kända prickskytt genom tiderna och han åkte till Irak med ett enda uppdrag – att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddade ett otal liv och han gick under smeknamnet ”Legenden”. Trots faran och att det tärde enormt på hans familj åkte han tillbaka till Irak fyra gånger. Chris gjorde det för att leva upp till mottot ”ingen soldat lämnas kvar”, men när han till slut kom hem förstod han att det egentligen var kriget han inte kunde lämna.

American Sniper är en utmärkt rolltolkning av Bradley Cooper. Han gör sitt livs föreställning. Killen från "Baksmällan" har kommit långt. Här är det kriget som ger en efterhängande "baksmälla" och Clint Eastwood väjer inte för krigets dåliga effekter. Vad är egentligen meningen med allting?
Samtidigt är Kyle ett slags cowboy, en nytolkning av västernmyten av den ensamme revolvermannen (här med uppgraderade prylar) som drar ut till en vildmark som de flesta vettiga människor skulle stanna hemma från.

Vad man kan invända mot American Sniper är att kriget som sådant inte ifrågasätts. Bara den effekt den har på enskilda människor.

Sienna Miller är också mycket bra i sin roll, den bästa hon haft på åratal.

Regi: Clint Eastwood
Titel: American Sniper
Medverkande: Bradley Cooper, Sienna Miller mfl.
USA, 2014
Warner Bros.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.