fredag 17 juli 2015

FILM: Cirkeln - Magin vaknarSex tjejer i Cirkeln
Häxor, läxor och demoniska lärare

Cirkeln är förmodligen en av de mest framemotsedda svenska filmerna. Succéboken har liksom ropat efter att bli filmad och halleluja, har är en svensk fantasyfilm där specialeffekterna är riktigt bra, miljöerna naturliga och folk ser ut som vanligt, inte som svenska kändisar.

Idéen är enkel, den är samma som i X-men: ingen kan allt, alla kan något och alla måste samarbeta för att överleva i kampen mot Ondskan.

Det kan vara svårt att hänga med om man inte har läst boken. Helst vill man ha grepp om karaktäerna direkt, vilken superkraft har de och hur ska den användas? Det får man inte här. Det tar ungefär två timmar innan man får reda på Minous superkraft och Linneas avslöjas ungefär vid eftertexterna. Linnea är den tråkigaste av karaktäerna, man förstår inte riktigt vad hon ska ha för nytta i sammanhanget och till skillnad från "cirklar" med killar eller med killar och en tjej (X-men, fab4 osv.) tjafsar tjejena mesta tiden, de gör inte så mycket för att ta kål på ondskan.

Det är synd att Rebecca försvinner så snart, man känner igen henne och hennes röda hår, hon har en cool egenskap och intressant personlighet.

Ett par av de andra tjejerna ser mest ut som de klätt ut sig till olika stereotyper i en högstadieskola: Anna Karin är klädd för att bli mobbad, Linnea har klätt ut sig till estet-goth och Vanessa till den populära tjejen.

Nu är detta ju inte en högstadieskola utan ett gymnasium. Men tjejerna beter sig omognare än gymnasietjejer, som om de vore yngre, samtidigt som de ser äldre ut än gymnasietjejer.

Cirkeln är till  syvende och sist en deckare - vem är det som har ihjäl alla häxorna en efter en? Minou är den som är bäst på att leta ledtrådar och som till sist kommer fram till svaret.

Förhoppningsvis kommer även Eld och Nyckeln att bli film. För detta är mest som ett intro till saker som ska hända sedan.

Regi: Levan Atkin
Titel: Cirkeln
Sverige, 2014
Walt Disney

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.