tisdag 28 juli 2015

Outlander - ett enastående äventyr av Diana Gabaldon!

Tidens lager utveckar sig, likt sidorna i en bok


Främlingen (storpocket)
En tidsresa i Skottland
Diana Gabaldon
Outlander: Främlingen, Slända i Bärnsten, Sjöfararna,    Trummornas dån, Det flammande korset, Snö och aska,               Som ett eko, Skuggor av svek
Översättning: Lisbet Holst
Bookmark förlag

Claires framtid ligger i det förflutna. Outlander serien är historisk fantasy när den är som bäst och utspelar sig på många olika tidsplan. Inledningsvis befinner vi oss i en bister efterkrigstid, men snart förflyttar vi oss med hjälp av en magisk stensättning till 1700-talet. Läs det här och du kommer aldrig att se på Stonehenge eller för den delen Ale stenar på samma sätt igen!

Historiens klibbiga trådar tar fast i dig


Historia. Ett oförglömligt minne är nä Diana Gabaldon gästade Bokmässan i Göteborg. Hon uppmanade läsare att öppna en av hennes böcker på vilken sida som helst och om man inte blev helt fängslad av berättelsen så behövde man inte köpa boken. Alla som öppnade en Diana Gabaldon bok - på valfri sida! - blev fast. Det gick helt enkelt inte att komma undan. Gabaldon skriver litterärt klister, det går inte att släppa boken när man väl börjat.

Outlander är Gabaldons mest kända och mest älskade serie, och hela serien kommer nu i nytryck på Bookmark förlag --- samtidigt som den sista delen kommer ut i inbundet format och samtidigt som TV-serien Outlander har blivit en braksuccé och planerar nya säsonger med tidsresor.

Diana Gabaldons utmaning var att börja med vilket avsnitt som helst och fastna i historiens klibbiga trådar. Men unna dig hellre hela serien från början till slut, för det här är ett hisnande äventyr, en blandning av historia, science-fiction, drama och action, som förtjänar att läsas från början. Och allt börjar med Främlingen.

Tänk om din framtid är det förgångna?


Trummornas dån (storpocket)
På plats i Amerika

Claire Randall är i Skottland med sin man Frank, och de försöker lära känna varandra igen efter åratal av krig. Han har varit på sitt håll och hon på sitt. Hon har varit sjuksköterska och sett tillräckligt med död och förödelse för en livstid. Claire och Frank har i princip blivit främlingar för varandra. Deras semester ses som en ny smekmånad och eftersom Frank är intresserad av historia och släktforskning så åker de till Skottland. En mystisk stensättning lockar moderna druider. Varken Frank eller Claire tror på vidskepelse eller övernaturliga fenomen. Men när Claire går själv till de gamla stenarna för att plocka en sällsynt blomma till sin samling, blir hon plötsligt förflyttad genom tiden från 1945 till 1743. Det visar sig att Claire har en tidsresar-gen.

Skottland 1743 slits av krig och stridigheter mellan olika klaner - men mest av allt är det skottar mot engelsmän. Ändå är det skottarna som tar hand om Claire, seriens "outlander", inte engelsmännen.

Claire försöker överleva i en tillvaro som är full av intriger och faror. Hon gör sig snart oumbärlig som sjuksköterska, eller rättare sagt "helare", men engelsmännen misstänker att Claire är en spion, varför skulle hon annars plåstra om skottar?

Två olika historier


När omständigheterna tvingar henne att gifta sig med Jamie, en av de laglösa högländarna, slits Claires känslor och lojalitet mellan två män från olika länder - och dessutom olika tidsåldrar.
Kommer hon någonsin att komma tillbaka till sin egen tid igen? Dessutom är det inte lätt att arbeta som sjuksköterska, utan moderna hjälpmedel, och Claire får ta till alla sina kunskaper som finns om växter och örter för att klara arbetet.

Outlander serien är ett spännande äventyr, där historiska kläder och miljöer stämmer in i minsta detalj. 1746 blev tusentals högländare brutalt slaktade av den engelska armén - men en av Franks förfäder i spetsen. Kan Claire rädda sina nya vänner från högländerna, eller måste historien ha sin obarmhärtiga gång?

Från Skottland till Det Nya Landet


Slända av bärnsten och Sjöfararna utspelar sig också till stor del i Skottland, på 1700-talet. Däremot växer Claires och Jamies dotter upp på 1900-talet. Det visar sig att Brianna ärvt sin mors tidsresar-gen, och hennes fästman Roger har en häxa i sitt stamträd – så även han kan resa i tiden.

I och med Trummornas dån förflyttar sig historien till Amerika och i och med Trummornas dån bestämmer sig Brianna för att leta upp sina föräldrar i det förflutna – och Roger bestämmer sig för att följa efter. Tid och rum kan inte hindra de förälskade.

Skugga av svek. Del 1 (inbunden)
Brianna har tagit över släktgården
Nu befinner sig Claire och Jamie i den nya världen. De väljer mellan att återvända till Skottland eller att bli kvar i Amerika. De väljer att slå sig ner i North Carolina, där det finns brödiga floddalar, och de hoppas på ett liv i fred. Men de misstar sig. Claire och Jamie tror helt felaktigt att Brianna finns kvar i framtididen, bortom alla de krig som hotar dem. Men de har fel.

Brianna ger sig själv ut på en tidsresa för att rädda sin mamma Claire och för att träffa Jamie, sin pappa som hon aldrig förr har träffat. Brianna vet vad som kommer att hända i framtiden. Och hon vet att hon har ont om tid.

Den här delen av Outlander krönikan innehåller också Jamies och Claires första barnbarn.

Professor i naturvetenskap


Outlander serien är som mest fängslande när den beskriver Skottland, och som tur är slår sig Brianna och Roger ner på Jamies släktgård Lallybroch i nutid (alltså på 1900-talet) men man kan förstå att Gabaldon ville ta Claire och Jamie till USA, Gabaldons egna hemtrakter.

Diana Gabaldon är ursprungligen universitetsprofessor i naturvetenskap, men är idag författare på heltid. Outlanderserie är närmast en egen genre, en blandning av historia, fantasy, science fiction,  mystik och deckar-drag. Totalt har hennes böcker sålt i mer än 26 miljoner exemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.