måndag 13 juli 2015

Badortsmysteriet - Den perfekta sommardeckaren!


Badortsmysteriet

- Agatha Christies perfekta sommardeckare i ny, välskräddad språkdräkt!


 

Agatha Christie

Badortsmysteriet

Översättning: Helen Ljungmark

Bookmark förlag

 

Den engelska Rivieran är lockande, vacker och dödlig i denna tidlösa deckare som utspelar sig i Agatha Christies egen hemstad


 
Agatha Christie är känd över hela värden som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar. Hon är världens mest översatta och mest sålda författare i modern tid. Alla deckarfans känner till Agatha Christies mästerdetektiv Hercule Poirot. Men medan Mordet på Orientexpressen och Döden på Nilen är superkända romaner som filmats flera gånger är mysteriet som Hercule Poirot brottas med i Badortsmysteriet mycket mindre känt. Även om det är en av Agatha Christies absolut bästa böcker. Det är glädjande att just Badortsmysteriet blivit utvalt av Bookmark förlag till att ingå i deras prestigefulla serie av nyöversatta Agatha Christie romaner, som en satsning i samband med Agatha Christie jubileet.

 

Briljant som en nyputsad silverbricka

 
Nyöversättningen av Helen Ljungmark är ypperlig, humorn och den brittiska underfundigheten kommer till sin rätt som aldrig förr och det finns inga gammeldags märkliga svenska uttryck att hänga upp sig på. Badortsmysteriet i ny dräkt skiner som en nyputsad silverbricka.

Badortsmysteriet  kretsar kring Miss Nick Buckley - som varit med om tre nästan dödliga “olyckshändelser” på tre dagar. Hercule Poirot och hans vän Arthur Hastings ska egentligen vara på semester i St Loo. Poirot hävdar med bestämdhet att han är pensionerad och till och med inrikesministern får nej tack när han vädjar om Poirots hjälp.

 
Men så blir Poirot och Hastings vittne till det fjärde mordförsöket på Nick Buckley. Poirot ställer in pensioneringen omedelbart och börjar undersöka. Han är övertygad om att Nick svävar i livsfara, men när någon plötsligt blir mördad är det inte Nick som är offret …

 

Falska vänner, fester, fyrverkerier och flygaress


 
Badortsmysteriet publicerades för första gången 1932 men mycket i romanen är fortfarande aktuellt. Man känner igen ansamlingen av vackra, rika människor som festar som det inte finns någon morgondag, höga på alkohol och kokain. Det finns till och med en intrig med kokainsmuggling. Miss Nick Buckley är omgiven av “vänner” men de är alla falska, alla är ute efter något, alla har en egen agenda --- och alla pratar bitchigt och elakt om alla andra.

 
En bonus med Badortsmysteriet  är miljöskildringarna. Sommarparadiset St Loo är baserat på Agatha Christies egen födelsestad Torquay, som ligger på den engelska Rivieran. Och där finns fortfarande människor som festar som om det inte finns någon morgondag.

 

En pionjär på många områden

 

Agatha Christie var en pionjär på många områden, inte bara som deckardrottning. Hon var även den första brittiska kvinna som utövade sporten surfing. I Badortsmysteriet  nämner Christie en annan pionjär - Amy Johnsson som var den första kvinnliga piloten att ensam flyga från England till Australien i maj 1930.

Badortsmysteriet är både en spännande deckare med en högst oväntad upplösning och ett fängslande historiskt dokument. Så mycket som var aktuellt i början av 1930-talet är aktuellt än idag. Vem vet, brittiska regeringen kanske borde anlita Hercule Poirot för att reda ut alla problem? ;D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.