tisdag 7 juli 2015

FILM: Whiplash - ett högt pris för att bli bästMiles Teller och J.K. Simmons i trumduell.
Whiplash är en musikfilm, en hyllning till jazzen och trummandet, samtidigt som det är ett slags kammardrama där Miles Teller och J.K. Simmons spelar skjortan av varandra. Simmons belönades med en Oscar för sin rollprestation. Även Teller gör sin bästa roll någonsin, som en 19-åring som inte bryr sig om något annat än att bli en legendarisk trummis

Miles Teller spelar Andrew Neiman en jazztrummis med siktet inställt på att nå toppen på den musikhögskola där han studerar. Hans mamma har lämnat familjen och hans pappa är en misslyckad författare. Kusinerna är alla framgångsrika sportfånar på college. Andrew bryr sig bara om en sak: jazztrummor. FÖr att bli den bäste kan han trumma händerna blodiga.

Terence Fletcher leder skolans främsta jazzensemble, och är en lärare som är känd för sina skräckinjagande metoder. Fletcher upptäcker Andrew och tar den aspirerande trummisen under sina vingar, och förändrar samtidigt den unge mannens liv för alltid.

Andrews jakt för att uppnå perfektion utvecklas snart i en besatthet, då hans hänsynslösa lärare fortsätter att pressa honom till randen av både hans förmåga – och hans förstånd.


Fletcher visar sig redan tidigare ha drivit duktiga elever till självmord - för det är de allra bästa som han pressar mest.

Rollen som Fletcher påminner mer om sergeanten i En Officer och Gentleman (också en Oscarsbelönad rollprestation) som ständigt skriker och svär åt sina rekryter, än en lärare. Lärare brukar i amerikanska filmer vara älkvärda och inspirerande som Robin Williams i Döda Poeters Sällskap och Clive Owens i Words and Pictures eller charmigt slarviga som Cameron Diaz i Bad Teacher och Jack Black i School of Rock, men vad de alla har gemensamt är att de  bryr sig om sina elever och deras känslor.

Fletcher bryr sig inte om något annat än att få fram Den Bäste Någonsin. Även om det leder till "collatteral damage" längs vägen.

Hur ska det gå för Andrew, ska han bli bäst eller ska han duka under?

Whiplash är en självupplevd historia.

Regissören har själv skrivit manus med Miles Teller i tankarna som trummisen - och med tanke på sin egen lärare i tankarna när han skapade Fletcher.

En bonus är massor av bra jazzmusik i en mycket sevärd film där Whiplash kan tolkas på olika sätt.


Regi: Damien Chazelle
Titel: Whiplash
Medverkande: Miles Teller  J.K. Simmons  Paul Reiser  Melissa Benoist  Austin Stowell
Nate Lang  Chris Mulkey m.fl.

USA, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.