tisdag 28 juli 2015

Katten som försvann - Ett stort krigsdrama ur ett litet barns perspektiv

Katt med nio liv!
Ett stort krigsdrama ur ett litet barns perspektiv


Michael Morpurgo
Illustrationer: Michael Foreman
Översättning: Lina Erkelius
B Wahlströms förlag

Andra världskrigets grymma slut i södra England möter en klassisk “coming of age story”.


Agatha Christie beskrev sin barndom i Torquay som lycklig och idyllisk. Mina barndomsminnen från Torquay är också idylliska, vad annat kan man vänta sig från ett paradis med palmer på Englands Riviera? Långa vackra sandstränder. Landskapet Devon är i sig naturskönt, och landskapet har gett namn åt en av de förhistoriska perioderna -för att man hittat fossil och dinosaurielämningar i landskapet. Deckardrottning och dinosaurier, kan man vara mer stolt över sitt landskaps historia? En del av Devons historia låg däremot länge i det fördolda, hemligstämplad. South Hams (som ligger en bit söderut från Torquay) konfiskerades av militären för man behövde öva landstigning där inför D-day. Stränderna såg precis ut som de i Normandie. Förutsättningarna var perfekta. Mindre perfekt var det faktum att alla lantbrukare i området fick evakueras, och sedan kom de tillbaka till sönderskjutna, sprängda och fallfärdiga gårdar. Mindre perfekt var också att under en övning dog allierade soldater --- torpederade av tyskar. Övningen blev verklighet och ingen var beredd. Detta var länge hemligstämplat, eftersom man inte skulle skada krigsmoralen.

En oväntad vänskap

Katten som försvann utspelar sig i South Hams i Devon och huvudpersonen Lily är en av de många som blir tvångsevakuerad. Hon blir vän med två amerikanska soldater Adie och Harry och Harry dör under den ödesdigra övningen som blev verklighet. Adie är fast besluten att slåss, för han och Harry hade lovat att de aldrig skulle bli slavar igen. Tyskarna får helt enkelt inte vinna.
Katten som försvann syftar på Lilys katt Tips --- hon gör allt för att hitta henne igen, men katter gillar inte att bli evakuerade. De smiter gärna tillbaka till sitt riktiga hem. Adie och Harry räddar henne första gången, men hon rymmer igen, när Barry, en evakuerad pojke från London, av misstag lämnar bakdörren öppen.

Hur hittar man hem när inget hem finns kvar?

Kommer Lily någonsin få tillbaka sin katt igen? Kommer de båda att ha något hem att komma hem till? De bor inhysta hos en morbror och saknar sitt riktiga hem. Lily oroar sig också för pappa som är ute i kriget, och Barry vet att hans pappa har dött och han kommer aldrig hem igen. Barry själv vill gärna bo på landet nu, han längtar inte tillbaka till London.
Stora och små frågor blandas i Katten som försvann, att vinna kriget är lika viktigt som att hitta katten och vice versa, allt helt logiskt från ett barns synvinkel. Men Lily inser att hon är på väg att bli vuxen och medan Barry förälskar sig i Lily förälskar sig Lily i Adie …
Allt detta har en ramberättelse i nutid, Lily har lämnat ett brev till sitt barnbarn, som verkar vara den enda som förstår henne. Familjetycket har hoppat en generation. Alla andra tycker att Lily gör skandal. Vad har Lily egentligen gjort? Det kan väl inte handla om katten igen efter så många år?

Ett konsekvent barnperspektiv på tillvaron

Michael Morpurgo är en av de mest älskade engelska barnboksförfattarna och han håller konsekvent ett barnperspektiv genom hela berättelsen och stora och små frågor blir lika viktiga. Bestraffningar i skolan, bristen på polkagrisar, dränkta kattungar, soldater som kommer från USA, kriget, evakuerade barn, döda föräldrar, allt är lika intressant, hotfullt, spännande eller otäckt. Allt är lika mycket värt att skriva om ur ett barns synvinkel.
Historian blir inte sämre av att allt har verklighetsbakgrund. Huvudpersonen och hennes katt är fiktiva, men händelserna och platserna är alla verkliga. Är man intresserad av Slapton kan man också läsa The Land Changed its Face av Grace Bradbeer.
Katten som försvann är en underbar historia för alla åldrar, där värme och tolerans till slut segrar, och där det rättviseälskande och passionerade barnet i Lily alltid lever kvar --- även när hon blivit farmor.
En mycket läsvärd bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.