tisdag 21 juli 2015

FILM: Seventh Son - halvhäxor, kärlek och svek i evig medeltid

Den sjunde sonen - född till hjältedåd.

I en förtrollningarnas tid när legender och magi lever sida vid sida reser den sista krigaren från en mystisk orden (Jeff Bridges) för att hitta en förutspådd hjälte som är född med otroliga krafer – den siste Sjunde Sonen (Ben Barnes från  Narnia filmerna). Den osannolike unge hjälten slits upp från sitt lugna liv som bonddräng och ger sig iväg på ett spännande äventyr med sin stridsvane mentor för att bekämpa en ond drottning, Malkin (Julianne Moore) och den armé av övernaturliga mördare hon har skickat för att strida mot deras rike. Det svenska stjärnskottet Alicia Vikander spelar rollen som halvhäxan Alice, Malkins spion som blir förälskad i den unge hjälten.

I den äldre generationen (Bridges, Moore) spelas häxjagaren och häxan både av Oscarsbelönade skådespelare. Deras rollprestationer här imponerar inte, de rör inte så mycket som en ansiktsmuskel. Ändå ska de en gång i tiden ha varit förälskade, innan de började försöka döda varandra istället. Efter att han gift sig med en annan.

Seventh Son ser ut som och låter som en hel hop andra fantasyfilmer - som Harry Potter, Tolkien, Eragon. Eller häxjägarna i Hansel&Gretel. De tycks till och med ha samma troll som hjälpare (Tusk). Häxorna kan i Seventh Son förvandla sig till drakar (precis som Maleficent i Törnrosa) och alla lever, trots sin magi, i ett slags medeltidsslum. Kunde ingen trolla fram rinnande vatten och centralvärme och färgglada kläder som inte är av vadmal?

De yngre skådespelarna Ben Barnes och Alicia Vikander jobbar hårdare med sina roller än den äldre generationen, men historien upprepar sig själv - häxjägaren blir kär i en häxa och ska de bli ihop eller ska de döda varandra?

Ett plus med Seventh Son är att båda visar sig vara halvhäxor och båda försvaras intensivt av sina respektive mammor. Olivia Williams spelar Ben Barnes mamma, en god häxa som försvarar sin by mot onda makter. Antje Traue spelar Alicia Vikanders mamma, och slutstriden blir inte mellan gott och ont utan mellan två drakar där den ena försvarar sin dotter från att bli avrättad. Mammor blir som sagt drakar om någon vill så mycket som kröka ett hår på deras unge. Häxling eller inte.

På det hela taget är Seventh Son en trevlig fantasyfilm, om man kan glömma bort att man sett det mesta förut, och Ben Barnes gör en storstilad comeback i en elakare Prince Caspian roll.

Regi: Sergey Bodrov
Titel: Seventh Son
Medverkande: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Alicia Vikander, Antje Traue
Olivia Williams, John DeSantis, Kit Harington m.fl.

USA, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.