fredag 3 juli 2015

FILM: Big Eyes - Tim Burtons konstnärliga mästerverk!Big Eyes are Watching You!
Margaret Keane (Amy Adams) går runt i ett snabbköp. Hon plockar upp en burk med Cambells soppa. Den som Andy Warhol skulle göra så berömd. Hon rundar hörnet. Där finns alla hennes konstverk som billiga reproduktioner. Och de tittar storögt på henne. Folk kan ta med sig konst hem från snabbköpet, samtidigt som soppburken.

Den som hade idéerna för marknadsföringen var Walter Keane (Christoph Waltz). Han hade en Factory innan Andy Warhol ens hade drömt om The Factory. Han gjorde massproduktion långt innan Warhol öppnat sin första soppburk.
Vilket faktiskt är en av Waltz repliker i filmen. Keane är medveten om att han är först. Sedan följer resten av popkonsten.

Andy Warhol och resten av pop-konst gänget har alla gett Keane credd. Han var först, han hade idéerna och han kunde konsten att sälja.

Frun Margaret Keane säger i extra materialet att Walter Keane kunde sälja vad som helst till vem som helst. Han var ett säljgeni. Den verkliga Margaret, som är med både i Making of extramaterialet och Q&A är charmig och trevlig och har bara beröm att ge sitt säljgeni till exman.

Mannen var dock inte ett målargeni. Han sa att han hade målat Margaret Keanes "Big Eyes" målningar. Han var ute och spelade den store konstnären. Han säger att folk inte vill ha kvinnliga konstnärer. Frun sitter inlåst på vinden som i en målarversion av Blåskägg eller Jane Eyre. Hon blir inte vansinnig men en allt mer kontrollerande man isolerar henne från allt och alla, driver bort hennes bästa vän och ser till att kontakten med dottern Jane är minimal.

Till sist när Walter försökt sätta eld på henne och Jane får hon nog och flyr. Till Hawaii.

När Margaret till sist väljer att berätta att hon målat vartenda Big Eyes utmynnar konsthistorien i en av filmhistoriens bästa och roligaste rättegångsscener.

Manusförfattarna och regissören berättar att de fick tona ned det hela eftersom verkligeheten var ännu mer skruvad.

Amy Adams fick en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i en komedi. Välförtjänt.

Men det är faktiskt Christoph Waltz som säljer filmen. Han är rolig, charmig, kvick, despotisk och ganska galen, allt om vartannat, och i samspelet med en nedtonad, storögd Adams är det detta som gör filmen.

Jag älskar Tim Burton och detta är hans bästa film någonsin!

Temamässigt finns det mycket som tangerar Ed Wood - vad är bra konst, vad är dålig konst, vem bestämmer? Varför ska man bry sig om surmagade kritiker (Terence Stamp i filmen) och snobbiga galleriägare (Jason Schwarzman i filmen), varför får inte folk älska onormalt stora ögon?

Idag när manga, animé och jättestora ögon är större än någonsin ligger "Big Eyes" helt rätt i tiden!

Rekommenderas varmt!

Detta är årets underbaraste film!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.