fredag 17 juli 2015

FILM: Magic Mike - en sevärd, tragisk, musikalisk komedi

Dansmagi på scenen.
Work all day. Work it all night.


Huvudrollsinnehavaren i Magic Mike, Channing Tatum, jobbade som exotisk dansare, innan han slog igenom som skådespelare.

Baserad på en sann historia alltså?

Inte riktigt.

Man väntar sig av någon anledning att Magic Mike ska vara en rolig och lättsam film med massor av dans och musik - ungefär som en The Full Monty med folk som verkligen kan dansa.

Onekligen kan Channing Tarum dansa. En överraskning är hur bra Matthew McConaughey är som den äldre strippan Dallas.
Joe Manganiello (känd från TrueBlood) gör det mesta på scen utom att förvandla sig till en varg. Alex Pettyfer spelar nytillskottet The Kid - som Magic Mike tar under sina vingar för att lära upp till den perfekta strippan.

Det visar sig vara ett misstag. Visst, Kid är bra som strippa (Men inte lika bra som Mike eller Dallas eller varulven) men Kid inser snabbt att det finns mer pengar i droger. Han blir involverad med Nora, en tjej som Mike varnat honom för, och han blir involverat med DJns droglangning. Snart är Kid skyldig 100.000 dollar. Som Mike får punga ut med.

Dallas har lovat att Mike ska bli delägare. Plötsligt berättar Kid att han ska bli delägare. Då kan han snabbt betala tillbaka de 100.000 dollarna.

Saker blir ännu mer komplicerade av att Mike förälskar sig i Kids syster Paige, ett vårdbiträde som har en seriös och tråkig pojkvän, och hon har inte mycket till övers för Mike och Kids strippande livsstil.

Magic Mike är en bra film, mycket bra på sina ställen, men i grund och botten är det en tragisk historia. Vad händer med stripporna när de är för gamla för jobbet, inte orkar med alla "tunga lyft". Alla jobbar svart och alla taxerar noll. Ingen har någon trygghet. Vad händer med Kid nästa gång han langar droger och någon försöker slå ihjäl honom och Mike inte finns där för att betala?

För, förutsägbart nog, Mike och Kid går skillda vägar. Det här är inte början på en underbar vänskap.

Magic Mike är en ovanlig sorts underhållning: en tragisk historia, med bra skådespelarinsatser, lätt maskerad som musikalisk komedi, med ett lyckligt slut, om man inte tänker på vad som händer sedan.

Regi: Steven Soderbergh
Titel: Magic Mike
Medverkande: Matthew McConaughey  Channing Tatum  Olivia Munn  Alex Pettyfer  James Martin Kelly  Cody Horn m.fl.
USA, 2013
Warner Bros.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.