söndag 12 november 2017

Montanaris italienska mat - En matnyttig resa till Marche

Montanaris italienska mat
- Kärleken, maten, familjen och Marches unika smaker!

Natalie Montanari
Montanaris italienska mat
ISBN: 9789176179925
Tukan förlag

Det är med mat som med kärlek och historier - man vill gärna dela med sig. Den devisen har Natalie Montanari tagit på fullaste allvar. I boken Montanaris italienska mat delar hon med sig av sin familjs historia, sitt genuina matkunnande och berättelser om regionen Marche.

Marche brukar förresten marknadsföras som det nya Toscana. (Det borde räcka att marknadsföra Marche som Marche! Det är en unik plats med egna unika smaker och upplevelser!)

Enligt Natalie Montanari erbjuder Marche det mesta och det bästa av den italienska maten. Det är nära till havet. Färsk fisk och fina skaldjursrätter sköljs ner med ett glas vino frizzante. Här finns lokalproducerade, smakrika ostar och läckra charkuterier och, givetvis, fantastiska pastarätter. Slutligen: här finns också de oemotståndliga desserterna!

Natalies pappa Paolo lämnade Fano på den italienska östkusten och hamnade i Sverige på 1960-talet. Han ville dela med sig av sitt hemlands smaker och för 50 år sedan slogs dörrarna upp till restaurang Capri på Nybrogatan i Stockholm. Något alldeles nytt och spännande erbjöds den svenska publiken.

Men italiensk mat är fortfarande nytt och spännande! Speciellt i Natalie Montanaris tappning!

Natalie är idag andra generationens krögare och driver Trattoria Montanari i Stockholm, där man tar italiensk matlagning på allvar och det bästa av Marche erbjuds besökarna. Allt lagas med äkta italienska råvaror. En berömd rätt är deras egna passatelli – en pasta som är gjord på bröd, ägg, parmesan och muskot. En annan specialitet är halstrad tonfisk i ett pistagetäcke. Allt är ekologiskt. Självklart. Tryffel och vild fänkål importeras direkt från Marche och små producenter gynnas.

I sin nya bok delar Natalie Montanari generöst med sig av många av sina bästa recept. Boken är full av kärleken till maten, till historien, till familjen och till Italien. Läsaren får följa med Natalie och fiska vongole, jaga tryffel och besöka kusinernas vingård utanför Fano.

Ett roligt matminne: Natalies farmor hade alltid lunchen klar prick ett. Trerätters middag med allt lagat från scratch. Natalie äskade allt med farmors lunch --- utom att tvingas sova middag efteråt!

Det här är en spännande bok som kombinerar genrerna läcker kokbok, personlig familjeberättelse och engagerande reseberättelse --- allt är illustrerat med sanslöst vackra foton från Marche. Boken är härlig läsning, i alla tre generna!

Det här är en bok att rekommendera till den som vill drömma sig bort ... Och enbart receptet på tiramisu är värt bokens prislapp!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.