torsdag 16 november 2017

FILM/TV: Westworld - Du skall aldrig mixtra med dinosaurier ... eller temaparker!

James Marsden och Evan Rachel Wood i Westworld.

Seriens skapare: Jonathan Nolan, Lisa Joy

Baserad på: Westworld av Michael Chrichton

Titel: Westworld - säsong ett.

Handling: Det här är en ambitiös och mycket fantasifull dramaserie som tar äventyrslusten och jakten på spänning till en helt ny och farlig nivå. I den futuristiska fantasiparken kallad Westworld avviker en grupp androider från sina programmerares noggrant planerade skript med besvärande och märkligt beteende.

Medverkande: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton m.fl.

Antal avsnitt: 10.USA, 2016

Fox-Paramount

Westworld handlar om en temapark befolkad av androider - de är förprogrammerade för att bete sig på ett speciellt sätt, i denna lyxversion av High Chaparall, men givetvis går allt åt helvete och androiderna är inte nöjda med sin lott i livet ...

Ja, det finns tydligen de som inte sätt Juraccis Park filmerna, för i sådana fall så skulle de aldrig kommit på den dumma idéen att grunda Westworld, för i Jurassic Park finns det ju en sak man lär sig: något går ALLTID fel i de där temaparkerna! Och när parken rebootas i Jurassic World går allt åt helvete en gång till ... att skapa den där jättestora jätteintelligenta rovdjursdinosauren med hjälp av nån slags genetisk forskning var ett jättemisstag.

I Westworld är det samma sak - fast här handlar det om robotar, androider, AI osv. istället för genmanipulerade rovdjur.

Fasktiskt: Westworld och Jurassic Park har samma skapare. Michael Chrichton. Westworld gjorde han redan 1973 - som manus och film - och sedan skrev han boken Jurassic Park.

I alla fall - denna rebootade version av Westworld där robotarna ersatts med androider  - är en kvalitets sci-fi TV-serie som är planerad att gå fem säsonger direkt. Positivt är att seriens skapare verkar ha en vision, verkar veta var de är på väg, istället för att bara skapa cliffhangers och uppföljare på måfå.

Bäst i rollistan är Sir Anthony Hopkins (aktuell på bio just nu i Thor Ragnarök) och Evan Rachell Wood. (Thors lillebror Luke Hemsworth och valkyrian från Ragnarök finns förresten också med i rollistan). Wood spelar Dolores, och hon böjrar för tillbaka minnet från "tidigre liv" och inser att deras liv i Westworld är inte äkta ... Det hela är som Jim Carrey i EdTV fast mycket mindre roligt och mycket mer våldsamt.

Karaktärerna utvecklas hela tiden och man vet inte riktgit var man har dem. Speciellt inte Ed Harris karaktär som är nåon slgast skurk i serien.

Det har debbarerats varför nya Blade Runner  går så dåligt på bio, när alla kritiker älskar den. Det är nog Westworlds fel. Fans av "intelligent sci-fi" är upptagna med att sitta hemma och titta på Westworld, så de hinner inte gå ut och titta på nya Blade Runner. Dessutom är "the small screen" bättre än bio när det gäller den här typen av intriger --- man får ut så mycket mer av karaktärerna och alla intressanta frågor som    väcks.

När ett avsnitt är över kan man debattera handlingen ... och vänta på nästa. Ska man vänta på nästa Blade Runner film får man kanske vänta ett par decennier. I bästa fall.

Fem säsonger ska det bli av Westworld --- hoppas Evan Rachel Woods karaktär överlever hela serien! I alla fall i någon form ...

Missa inte denna TV- serie --- NU finns första säsongen av Westworld ute på DVD och Blu-ray. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.