måndag 27 november 2017

Årets Augustprisvinnare! - En LITEN triumf för små förlag!

ÅRETS BÄSTA BOK BARN/UNG

Fågeln i mig flyger vart den vill, text och bild av Sara Lundberg.

Förlag: Bokförlaget Mirando.


En grafisk roman som är helt oemotståndligt vacker ... Om att växa upp med stora drömmar och att lyckas infria dem. I ett träd är man lite närmare himlen ...

Det här är en grafisk roman eller bildroman som passar för alla åldrar - inte bara för barn/ung - och den är baserad på en sann historia om Berta Hansson som blev konstnär under en tid då detta var i stort sett en omöjlig dröm för unga flickor att ha ... Och om livet på landet i Hammerdal i Jämtland. Man riktigt känner blåleran som blir en fågel i Bertas händer när man läser ...

On a personal note: Det här har varit min favoritbok i år ända sedan den kom ut ... Alla kategorier. Det är liksom skönlitteratur och facklitteratur i ett paket.

Det här är verkligen en allåldersbok i ordets bästa bemärkelse. Handlingen och drömmarna och konsten är helt tidlösa!


ÅRET BÄSTA FACKBOK


Ett jävla solsken - En biografi om Ester Blenda Nordström. Av Fatima Bremmer.

Förlag: Bokförlaget Forum

Den här fackboken kan med fördel läsas som en underhållande roman - det är verkligen rafflande spännande att läsa om Ester Blenda Nordströms liv!

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet.

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

ÅRETS BÄSTA SKÖNLITTERATUR

Bästa Boye biografin någonsin!
Författaren har verkligen gjort ett jättejobb ...
Den här boken är tjockare än en Bibel ...
(Men Boye blev ju lite äldre än Jesus ...)
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
av Johannes Anyuru
Förlag: Norstedts Förlag

Det blev tredje gången gillt för Johannes, som varit nominerad förr.

Men det här var inte alls lika spännande som Ett jävla solsken. Verkligheten överträffar dikten!

På det hela taget var det mycket spännande facklitteratur i år, hade gärna gett ett pris till Karin Boye biografin också! Den är helt fantastisk!


On a personal note:

Två vinster gick till stora förlag, en vinst gick till ett Bonnierförlag och en till Norstedts. Det var ju rättvist av juryn.

Men MEST glädjande: Ett pris gick till ett litet förlag! Mirando är ett enmansförlag som ger ut en del av den bästa barnlitteraturen i Sverige - både svensk och översatt!

Nu kommer Mirando att gå ihop med Opal, på något sätt, för det är för svårt att vara ett litet förlag i Sverige.

Men vad KUL att Mirando kammade hem ett pris för sin senaste bok! Det borde göra det lite lättare att driva litet förlag ett litet tag till ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.