söndag 12 november 2017

Kurrans och Pigans vinteräventyr - Mysig vintervärld för de minsta av Lisa Moroni

Kurrans och Pigans vinteräventyr - Mysig vintervärld för de minsta av Moroni!


Lisa Moroni
Kurrans och Pigans vinteräventyr
ISBN 9789163894022
Bonnier Carlsen


Precis så här ÄR det att vara ute i naturen när allt har täckts av snö! Allt har blivit så mystiskt! Saker och ting ser ut som ... helt andra saker! Jag kan svära på att jag i vintras såg en vit elefant i skogen! Så när Kurran och Pigan ser ett monster med farliga horn, där det bara finns en stubbe med ett par grenar som är täckta av snö (grenarna ser faktiskt ut som rejäla horn!), då känner man igen sig! Vinter och snö gör det mesta för att sätta igång en livlig fantasi! Och visst är det kul att bege sig ut i skogen och "spåra" när det finns nyfallen snö ... precis som Kurran och Pigan gör i den här boken! Har man alltid fantiserat om små varelser som bor under rötter och i mystiska stubbar och i håligheter i träd eller i marken, då är denna bok en total fullträff! Kurran och Pigan är definitivt besläktade själar!

Drömmen om en vacker, vit vinter!

Vem kan motstå att följa med ut till Lisa Moronis underbara vintervärld? Så här ska en riktig tomtebo-inspirerad vinter se ut! Inte som verklighetens grådaskiga sörja! Tomas Ledin må ha sjungit att sommaren är kort och att det mesta regnar bort, men nu för tiden verkar det framför allt vara vintern som regnar bort. Även om vintern är allt annat än kort!

Kurran och Pigans vinteräventyr börjar med att de två huvudkaraktärerna vaknar upp till en vit och magisk värld och de två vännerna äter en mysig långfrukost tillsammans, innan de klär sig för äventyr och packar med sig fika och skridskor i ryggsäcken.

Skogen är full av spår

När snön har fallit är hela skogen som förvandlad. Kurran och Pigan är bästa vänner och egentligen borde Pigan övernatta för vintern. Pigan är ju en nyckelpiga (vilket hörs på namnet!) och nyckelpigor är inga vinterdjur. Men Kurran får det där med snö och vad man kan göra i snön att låta så spännande att Pigan ändrar sig. Hon tänker minsann vara vaken den här vintern för att få vara med om allt det roliga!

Kurran och Pigan ger sig ut tillsammans i en Elsa-Beskow-liknande tomtebovärld. Här finns gott om talande djur och vi färdas genom en hemtrevlig natur där det är fullt med hemtrevliga små hus i alla träd och stubbar. Här finns ekorrar att leka med och de gör minst fyrtio snöänglar och har snöbollskrig och bygger snögubbar tillsammans. Näbbmössen åker kälke och de lånar gärna ut en av sina kälkar till Kurran och Pigan - de är ju så glada att se att Pigan är vaken!

Farlig backe förvandlas

Men när Kurran och Pigan hittar den perfekta kälkbacken, full av mjukt gräs, blir det riktigt, riktigt farligt, för det visar sig att backen är ett hemskt odjur. Närmare bestämt ett lodjur! (Ett lodjur är ett odjur plus ett L!)

När de med nöd och näppe undkommer med livet i behåll in i en håla, upptäcker de att en björn sover just där ... Det är inget säkert gömställe och det är bäst att ge sig av hemåt. Men åt vilket håll är hem? Det snöar rejält nu, inga spår syns och allt ser så annorlunda ut i snön. Inte annorlunda och spännande utan annorlunda och hemskt.

Mjuk, farlig backe - se upp Kurran och Pigan!


Kunskap som kan rädda liv

Kurran räddar deras liv genom att gräva en bivack, eller snökoja, som hon säger. Smart drag!

Där inne har de det ganska mysigt och där kan de överleva (tack vare mycket medhavt fika! det är alltid bra att packa lite för mycket!) ända tills snöstormen har bedarrat. Men när de två vännerna sticker ut sina nosar i mörkret ser de ett stort hemskt odjur ned lysande ögon ...

De hoppas så att det där odjuret ska vara borta på morgonen! Det är det också. Det visar sig att odjuret är deras egen stubbe, ögonen var lysande fönster och hornen ett par översnöade grankvistar.

De har övernattat precis framför sitt eget hem och nu är de glada över att faktiskt kunna värma sig efter Pigans första vinterdag.

Pigan bestämmer sig för att hon gillar sommaren bäst. "när man ser vad saker är och inte är."

Pigan kryper ner i sin säng och säger till Kurran att de ses till våren. Kurran själv ska vara uppe hela vintern, och visst kommer hon att våga sig ut för att leka med de snälla näbbmössen och ekorrarna igen!

00 Lodjurets tassar finns överallt, Kurran och Pigan flyr för livet, men grottan med rovdjurständer är inte säker ...

Vacker och  spännande dramatik

Kurran och Pigans vinteräventyr är en vacker, spännande, dramatisk och mysig bok. Den är dessutom rolig, med många mystiska spår och snöskulpturer - tänk hur en stubbe kan förändras! Det här går verkligen hem hos små läsare och betraktare, det finns så mycket fint att titta på i bilderna, det myllrar av detaljer och det händer saker hela tiden!

Det här påminner om klassiska brittiska barnböcker och bilderböcker - fina, mysiga illustrationer, varm vänskap, lite äventyr och en lycklig hemkomst. Tänk bara på Det susar i säven, The Tale of Peter Rabbit, Björnbärsstigen och alla hobbitar som är så glada över att vara hemma igen efter att ha varit borta på äventyr!

Faran och Jakten och Belöningen 

Något som är viktigt i bort-och-hem-igen äventyren är Faran eller Jakten. Hjälten eller hjältarna måste ofta gå igenom något hemskt eldprov innan de kan belönas med att njuta av det ombonade hemmet (som kanske är en mysig håla i marken) igen. Vare sig det gäller att bli jagad av en arg trädgårdsmästare, farliga djur, ondskefulla varelser i skogen eller arga ringvålnader.

Idyllen här bryts raskt när den mjuka backen förvandlas till ett farligt lodjur. Jakten upptar ett helt uppslag där lodjurets tassar tycks finnas överallt och jagar de stackars Kurran och Pigan --- som finns på flera ställen på uppslaget, för att riktigt understryka hur fartfylld jakten är!

Istappar som rovdjurständer

Man förstår att faran inte är över när de två vännerna räddar sig in i den grotta som visar sig vara björnens bo - väck inte den björn som sover! - för istapparna som ser ut som rovdjurständer signalerar "fara!" för oss läsare, redan innan Kurran och Pigan upptäcker var de egentligen har hamnat.

Det här illustrationerna bjuder på en stark kontrast mot de bilder där de sitter i sin mysiga lilla stubbe och njuter av ett tänt ljus och lite fika. Men Faran och Jakten behövs för att myset ska bli så mycket mysigare --- tryggheten och det lyckliga slutet ska förtjänas. Kurran och Pigan uppvisar Mod och Tapperhet hela tiden! Framför allt så har de sin vänskap att förlita sig på.

Bort och hem igen - här är belöningen - mycket ljus och mycket värme och lite fika!


Ombonat + fika = Lycka!

Kurran och Pigan har det så fint och ombonat - Mulle och Råttan i Det susar i säven skulle genast ha känt sig hemma och hobbitarna hade gärna kommit på besök och ätit några kakor med nötkräm. Bladlössen hade nog Pigan fått ha för sig själv ... Eftersom Björnbärsstigen har fyra olika äventyr med olika årstider som tema, och Lisa Moroni nu har klarat av både sommaren och vintern, ser man fram emot att hon ska ta itu med hösten eller allra helst våren nästa gång. Kurran och Pigan måste väl få ha fler äventyr tillsammans när Pigan vaknar igen?!

Modiga tjejer som överlever allt

Extra kul är att det här äventyret handlar om två modiga tjejer, som klarar av att överleva själv ute i vildmarken! Och den lilla detaljen att Pigan behöver sex stycken små skridskor för att kunna åka skridskor är obetalbart rolig! (Som människa är man glad att man bara behöver snöra två stycken skridskor! Det är jobbigt nog!)

Däggdjur är i majoritet i fablernas och sagornas och bilderböckernas antropomorfiska värld, tätt följda av fåglar. Men det får gärna komma fler insekter bland framtidens hjältar! En av mina favoritscener i boken är när Kurran och Pigan fikar tillsammans. Pigan håller den varma drycken med sina översta två armar, den goda kakan kakan med sina mellersta två armar, och så sitter hon på de understa två ... benen. Du ser, det är praktiskt att ha så många armar och ben när det är fikadags!

Det här är en fin vänskapsskildring och ett vackert naturporträtt, där snö kan vara vackert, spännande, roligt, mystiskt och även lite farligt!

Man ser onekligen fram emot fler böcker om Kurran och Pigan! Hoppas att de kommer riktigt snart!

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.