måndag 6 november 2017

Blommor och bin! Din trädgård - ett matbord för pollinerande insekter


Blommor och bin - Naturen är störst i det lilla!

Ingemar Fries
Blommor och bin - Din trädgård - ett matbord för pollinerande insekter
ISBN: 9789163918452
Foton: Ingemar Fries
Förlag: Apinordica

Trädgården är ett matbord för bin och humlor och många fler. I sin tur ser bin till att vi får ett läckert matbord. Och dessutom en godare, vackrare och artrikare värld.

Bin - ingen bisak för vår överlevnad!

I boken presenteras en frukost med och utan binas hjälp.

Frukosten i en värld med bin ser onekligen läcker ut: rostat bröd med marmelad och honung och smör, yoghurt med müsli och frukter och bär. Skivad banan, torkade äpplen, russin, papaya. Till det ett glas apelsinjuice och en kopp kaffe.

Frukosten i en värld utan bin består av rostat bröd utan pålägg. Det finns ingen frukt och inga bär. Yoghurtmängden har minskat och smörklicken är minimal. Det finns ingen juice. Och (flämt!) inget kaffe!

Nötkreatur är beroende av foder som måste pollineras så alla mjölkprodukter blir också en bristvara - liksom kött. Och är man vegetarian är ett liv utan bin något av en katastrof. Hur ska man klara sig utan frukt och bär och juice ... och utan kaffe?

Nu är detta inte en larmrapport om hot mot miljön, utan en vacker trädgårdsbok full av intressant forskning. Boken är mycket välförtjänt nominerad till priset Årets trädgårdsbok.

Frukostbilderna ger ändå en mycket tydlig och pedagogisk visuell tankeställare, innan vi går in på trädgårdens betydelse för binas och blommornas och hela planetens överlevnad. Även den minsta blomkrukan gör skillnad. Och en trädgård kan göra stor skillnad.

35 år med biforskning i Uppsala

Författaren Ingemar Fries är biodlare sedan 45 år tillbaka och har under 35 år arbetat professionellt med forskning kring honungsbin vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

När Ingemar fick idén att gå på safari i den egna trädgården --- enligt den klassiska devisen "gräv är du står" --- fanns det ingen kunskap kring vad som egentligen döljer sig i rabatterna.

Att olika humlor synts bland blommorna tillsammans med andra bin, vid sidan om de egna odlade, var redan uppenbart. Men att det finns en så stor och varierad fauna av pollinerande bin alldeles runt husknuten var en spännande överraskning.

Det här är faktiskt banbrytande forskning och mycket spännande läsning för alla som är intresserade av djur och natur och trädgård (och mat och miljö) --- för det här är ett nytt forskningsområde, ofta är det de små detaljerna som förbises.

Det är finare att resa på expedition långt bort än att utforska den egna täppan.

Men för den som går genom livet med öppna ögon väntar ständigt nya överraskningar.

Blommor och bin, månad för månad

Boken är smart och pedagogiskt upplagd och det är mycket bra att man hela tiden får veta när bilderna är tagna, i vilken månad man befinner sig --- de flesta böcker nöjer sig i bästa fall med att lite vagt ange vår, sommar, höst, vinter, om ens det. Här kan man verkligen se vilka bin och humlor som vaknar när, vad de tycker att spisa som vårmat, sommarmat och höstmat --- på hösten ska de sista energiresterna samlas in innan vintern. Det är viktigt. (Har du kärleksört eller aster som blommar kan du att få se många olika glada bin och humlor!) Det är lika viktigt att det finns något där som "morgonmat" när olika arter vaknar på våren. Sälg verkar vara en stor favorit, liksom vårlök.

På omslaget av boken ståtar en blåklocksbihane som söker skydd och mat i en knölklocka.

Det här är praktiskt taget ett nytt forskningsämne --- Dave Goulson skrev i Galen i humlor att Sverige är betydligt artrikare än Storbritannien (på grund av Hitler och andra världskriget och nya odlingstrender) --- men det är intressant att se en svensk bok som avslöjar precis hur artrik en "vanlig svensk trädgård" verkligen är - med massor av olika bin och humlor. Trädgården som matbord och en presentation av dess gäster är fascinerande läsning!

Naturens viktigaste samspel

Boken om Blommor och bin beskriver ett av naturens viktigaste samspel --- det mellan blommande växter och pollinerande insekter. Pollinering och pollineringens betydelse och de arter av vilda bin som vi har i Sverige beskrivs på ett populärvetenskapligt och engagerande sätt.

Pollinerande insekter utsätts för flera olika hot genom mänsklig aktivitet. Blommor och bin redogör för hur trädgårdsodlaren, men också jordbrukaren, med enkla åtgärder kan motverka en pågående utarmning av den biologiska mångfalden. Genom kameralinsen följer vi mångfalden av bin under en växtsäsong i en mellansvensk trädgård. Utöver honungsbin dokumenteras nästan 40 olika arter av pollinerande bin. Och givetvis alla humlor som räknas in i vildbinas brokiga skara. Varför bara ge blommor när du kan ge Blommor och bin?

Boken är utgiven av Apinordica, www.apinordica.se, och finns även på Bokus.

Blommor och bin är mycket välförtjänt nominerad till priset Årets trädgårdsbok.

Banbrytande forskning kombineras med vackra trädgårdsbilder. Kan det bli bättre, vackrare eller mer angeläget?

Ingemar Fries är en kunnig guide som för oss in i denna spännande och för de flesta läsare okända värld. Carl von Linné sa: Naturen är störst i det lilla (Natura in minimis maxima). Det kan inte uttryckas bättre eller mer träffande.

Läs även Galen i insekter:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22537-litteratur-dave-goulson-galen-i-insekter-en-berattelse-om-smakrypens-magiska-varld

Läs även: Möte med Dave Goulson på Sverigebesök: “Utrotningshotade humlor? Allt är Adolf Hitlers fel!”

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/20418-litteratur-dave-goulson-galen-i-humlor2

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.