tisdag 7 november 2017

Mitt hjärtas oro - Vilken lysande debut!

Malou von Sivers på Bokmässan i Göteborg 2017 - med pinfärsk debutbok i bagaget! Foto: Belinda Graham.

Mitt hjärtas oro
- En allvarsam lek går i arv

Malou Von Sivers
Mitt hjärtas oro
ISBN: 9789113078939
Norstedts

En episk, gammaldags kärlekshistoria som utspelar sig i Stockholm och Uppsala vid förra sekelskiftet. Det hela har drag av Den allvarsamma leken ...

Han är gift, men är inte nöjd med äktenskapet som institution. Eller snarare: inte nöjd med sig själv. Han vill bort, men bort från vad? Hon älskar Hjalmar Söderberg och läser litteraturvetenskap i Uppsala. Först verkar det attraktivt med hjältetypen "dark and brooding", en klassisk arketyp --- sedan gör den krassa verkligheten sig påmind.

Själens obotliga ensamhet låter vackert i en dikt. Det är inte vackert i verkligheten. Dramat utvecklas till ett sår, som kommer att ärvas vidare i generationer.

Det här är en otroligt vacker och välskriven roman, en roman av "den gamla skolan" när romaner fick lov att bara vara bra romaner, utan att nischas in i någon säljande underavdelning till deckare eller dystopier (snart har väl varje ny deckare en egen genre).

Man får intrycket att man läser en älskad gammal klassiker som funnits länge och man undrar --- hur i all världen har man missat den här pärlan? Men det är faktiskt en alldeles nyskriven roman. Av en rutinerad gammal författare? Nej, av en debutant. Vilken lysande debut! 

Man sveps genast in i handlingen och sympatiserar med huvudpersonerna som snabbt blir till fullödiga, komplicerade människor. Hemligheter och lögner. Snabba möten i Stockholms gamla stenpalats. Den inte alltid så vackra sanningen som döljer sig i idylliska villaområden.

Det finns inte en enda platt karaktär, oengagerande scen eller dåligt researchad miljö i hela boken. 
Det hela är gediget arbete rätt igenom, från början till slut.

Enda felet är att den här romanen tar slut ganska fort, och man vill gärna att den ska vara en stund till. Men man kan glädja sig åt att det kommer två böcker till i samma serie --- det hela ska alltså bli till en trilogi som ska sträcka sig ända fram till våra dagar.

Man skulle lätt kunna säga att Malou Von Sivers tagit ett blad ur Per Anders Fogelströms bok (han arbetade sig ju sakta men säkert fram mot nutiden i Mina drömmars stad och dess uppföljare). Det hela är ju faktiskt också ett Stockholmsporträtt, en skärva liv, en bild av en stad och en tid som inte finns längre, men människorna och deras problem finns fortfarande. Så mycket går i arv, mer än vad man först kan ana.

Inspirationen för Malou har varit hennes egen familjs historia --- hon insåg sent att sår kan ärvas från generation till generation. Det här är en väl researchad historia, och om man gillar historiska romaner, sanna historier och verkliga händelser, där man lär sig något om Sveriges förflutna, då ska man absolut inte missa Mitt hjärtas oro.

Jag väntar med spänning på del två i serien!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.