onsdag 29 november 2017

Medelålders Plus - Mot nya djärva mål

Medelålders Plus - Mot nya djärva mål
- Låt fri tid vara fri, Nuet är viktigast av allt


Sven-Bertil Bärnarp
Medelålders Plus - Mot nya djärva mål
ISBN: 9789175152462
Kartago

Serier - inte bara för barn! Speciellt inte Kartagos högst varierade vuxna utgivning. Idag kan serier vara hur djupsinniga som helst och skapas för vilken åldersgrupp som helst. Och dessutom bli älskade av alla andra åldersgrupper! Serieformatet har blivit vuxet. Man kan till och med påstå att serieformatet har blivit "Medelålders Plus".

Huvudpersonerna i Medelålders Plus är ett gift par, som trots att de nu har uppnått den efterlängtade pensionen fortfarande har problem med att hinna med allt och att få livspusslet att gå ihop. Och de jobbar fortfarande på sin relation.

Han undrar vad meningen med livet egentligen är. Hon svarar med att sjunga Leva livet och sprattla med benen. Han pysslar vidare med krukväxterna och hoppas att han har förstått.

Han får inse att hon är mer teknisk än han. Hon tar glatt “paddan” med sig till sängen (alltså: en i-pad) och han känner sig avundsjuk.

En perfekt dag med action och spänning kan bestå av att plantera en amaryllislök.

Paret har hunnit med att bli morfar och mormor och under parollen “morfar i farten” tar morfar med sig dotterdottern på museum och försöker förtvivlat att få henne att stanna kvar tillräckligt länge för att få valuta för det hutlösa inträdet (hundra kronor) medan det lilla barnet får syn på en kattmumie och brister i gråt.

Väninnor emellan: Den ena klagar på att män bara ska ha beröm och kaffe så fort de fixar något hemma. Den andra påpekar att hon fixar ALLT därhemma. Sedan gör hon själv kaffet också!

Medelålders Plus har blivit en succé bland alla ålderskategorier. Så mycket i serien är allmängiltigt: frågorna om meningen med livet, samtalen mellan nära vänner, relationen som ständigt ska underhållas. Frågan om vad man ska göra med den fria tid man nu längtat efter och som alla plötsligt vill lägga beslag på.

Vardagsrealismen genomsyrar hela serien, och att städa på vinden eller att gå ute i naturen kan också bli ett äventyr.

I dilemmat härifrån till evigheten är fortfarande här och nu viktigast. Evigheten kan vänta.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.