tisdag 21 november 2017

Handbok för superhjältar - Röda masken - Suverän uppföljare om högtflygande superhjältedrömmar!

Handbok för superhjältar - Röda masken - Suverän uppföljare om högtflygande superhjältedrömmar!


Elias Våhlund, Agnes Våhlund
Handbok för superhjältar - Röda masken
Illustrationer: Agnes Våhlund
ISBN: 9789129701388
Rabén & Sjögren


Det här är en helt suverän ny serie som ligger helt rätt i tiden!

Det vimlar av superhjältar överallt i dagens populärkultur, men det är väldigt sällan som det går att relatera till dem ... De är superrika, de är hel- eller halvgudar, de har typ sju doktorsavhandlingar bakom sig och de är tillräckligt biffiga för att spela i vilket rugbylandslag som helst. Vanligtvis handlar det om män. Sällan handlar det om barn, sällan handlar det om tjejer. 

Efterfrågan på vardagliga superhjältar

Den enda av superhjältarna som är på tapeten just nu och som är ung är Peter Parker/Spider-Man, som trots sitt superhjältenamn mer är som en Spider-Kid i den nya filmen Spider-Man: Homecoming. Han går i skolan, han har läxor, han blir mobbad, han leker med lego ... precis som ungar i allmänhet. Han största superhjältekraft är hans vanlighet --- att vem som helst kan identifiera sig med honom eller relatera till honom.

Det är PRECIS det som är Lisas styrka i Handbok för superhjältar också. Hennes vanlighet. Hon är verkligen en "everykid". Praktiskt taget vilken liten tjej eller kille som helst kan läsa den här boken och tänka: Men det där är ju jag! Eller: Det där skulle jag också vilja göra!

Lisa har valt ut tre superkrafter från den magiska, mystiska boken Handbok för superhjjältar, som hon hittade i del ett i bokserien, och hon har nu, i bok två, hunnit bli riktigt bra på att flyga. Det går däremot trögare med den andra kraften som hon tränar på, att tala animaliska.

Hamstrarna som bor i Lisas rum kallar allting för "pip" och kommunikationen går alltså väldigt trögt.

Hemligt dubbelliv

Lisa har fullt upp med sitt dubbelliv och att träna upp sina förmågor --- på natten övar hon flygning och är Röda masken, på dagen går hon i skolan och är Lisa. Alla som sett superhjälten flyga förbi under natten antar automatiskt att det är en kille --- det retar Lisa lite, men hon inser att det också är bra att ingen anar hennes hemliga identitet.

Fast hur ska hon ta itu med mobbarna på skolan? Ibland ger de sig på Lisa. Ibland ger de sig på någon annan ... Och Lisa avskyr det.

Det visar sig att en intrig med en cirkus och en arg gorilla och Lisas nya superkraft animaliska kommer att spela en stor roll --- men innan dess har den flygande Lisa räddat livet på en känd pilot och gjort en egen flyguppvisning.

En härlig fantasivärld byggs upp

Lisas liv erbjuder en härlig fantasivärld för unga läsare. Hela boken är illustrerad i fyrfärg, nästan som ett seriealbum, men istället för pratbubblor har man berättande text i fyrkanter ... vilket är mycket mer lättläst och lättare för läsaren att följa med i. Det här är en utmärkt börja-läsa-bok, så himla spännande att målgruppen direkt vill öva upp superkraften läsning ...!

Illustrationerna bygger upp en helt egen värld, som påminner lite om japansk manga, här finns fina djur och söta hamstrar och storögda barn och alla är representerade --- det är en internationell värld som Lisa lever i. Även hamstrarna har olika färger ... Och så är det ju, även i verkligheten. Alla hamstrar ser inte likadana ut.

Femstjärnig superhjälteläsning

Smart, roligt, sorgligt, spännande ... och med mycket bra sensmoral. Till syvende och sist är det bättre att vara snäll än stark och Lisa tar aldrig chansen att hämnas på mobbarna. Ingenting hade blivit bättre av det ... Det här är en modern och lättläst bok som det är lätt att uppslukas av! Femstjärnig superhjälteläsning!

Det ska bli två delar till i serien som utlovas SNART!

Det finns många Röda-masken-fans som väntar!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.