tisdag 14 november 2017

Babbelboken - Gör din röst hörd!

Babbelboken
- Lär dig ta ton och gör din röst hörd!

Mia Öström
Babbelboken - En bok om röstenIllustrationer: Jenny Karlsson
ISBN: 9789172998810
Bokförlaget Opal

Om man pratar mycket kan man kallas pratkvarn, gaphals eller pladdermaja. Om man pratar lite kan man kallas tystlåten, knappordig eller fåmäld. Om man pratar alldeles lagom mycket kan man förmodligen kallas väldigt svensk. Den här boken handlar om prat - hur det blir prat, hur det blir ljud och hur människor kommunicerar med varandra.

En bebis kan lära sig alla språk. Vilket språk den lär sig, beror på vilket språk som talas i familjen. (Enligt undersökningar lär det ta längst tid för bebisar att förstå och lära sig danska.) När bebisen väl lärt sig sitt språk - då är det kört. Barnet har nu sin "default setting".

Värt att tänka på: alla små barn förstår mycket mer än vad de själva kan säga eller uttrycka i ord!

Samma sak är det när man lär sig främmande språk - man förstår mer, känner igen fler ord, än de man själv använder.

Det är stämbanden som gör att det blir ljud ... När stämbanden svänger långsamt blir det mörka ljud och när de svänger snabbt blir det ljusa ljud. En kolibris vingar slår supersnabbt: 80 gånger i sekunden. Visst är det snabbt? Men det är minsann inget emot stämbanden som kan svänga 1000 gånger i sekunden!

Babbelboken är full av röstfakta och en massa talövningar. Här kan du lära dig att öva magstödet som en operasångare. Eller att utnyttja en grotta maximalt!

Det här är en mycket lättläst och snabbläst bok med mycket krumelurer och bilder och lite text - boken riktar sig till målgruppen 6- 9 års åldern, men kan också läsas av eller för yngre barn - som kan ha mycket kul med alla röstövningarna i boken.

Boken utmynnar i en hyllning till yttrandefriheten - alla har en unik röst. På mer än ett sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.