tisdag 14 november 2017

Bob - En ovanlig katt - En ovanligt charmig kattbok!

Bob - En ovanlig katt
-  Alla älskar gatukatten Bob!


James Bowen
Bob - En ovanlig katt
Medförfattare: Gerry Jenkins
Översättning: Marie Helleday-Ekwurtzel
ISBN: 9789176178980
Tukan förlag

Bob - En ovanlig katt.  Bob är onekligen en ovanlig katt och han är obestridligen en av världens mest berömda katter! Hans liv har till och med blivit film. Bob spelade så klart sig själv! Nu finns den sanna berättelsen om Bob för första gången som bok för yngre läsare. 2017. Exakt tio år efter att James Bowen för första gången fick syn på den hemlöse katten ...

En bok som alla kattälskare bör lägga tassarna på

Bob - En ovanlig katt är en specialutgåva av boken Gatukatten Bob. I den här boken har texten och innehållet anpassats för läsare som är från 11 år. Historien är effektivt berättad, meningarna är korta, men det är absolut inte någon lättsmält bok. Det här är en mycket bra version av gatukatten Bobs historia - den är lagom lättläst och precis lika inspirerande som originalet. Och ja, även vuxna som vill ha en relativt snabbläst bok och som älskar djur i allmänhet och katter i synnerhet bör lägga tassarna på ett exemplar av boken Bob - En ovanlig katt.

Det nionde livet

När vi möter bokens mänsklige huvudperson, James Bowen, så är han inne på sitt nionde liv. Eller, han skulle ha varit det om han varit en katt. Han har ett trassligt förflutet som drogberoende och hemlös på Londons gator, och han livnär sig på att sjunga och spela utanför en tunnelbanestation. Det är ett hårt liv. När James får syn på den tilltufsade katten Bob smälter han direkt. De är helt klart själsfränder.
Att belönas med en katts kärlek och tillit är något stort. James vet det. James är en kattmänniska.

Så får vi höra om James uppväxt i Australien och hur han på sin sexårsdag fick en fluffig fin vit kattunge som dog ... James var otröstlig. Det finns mycket elände och mycket sorgliga saker i den här boken, men det här är det sorgligaste av allt. Man ser framför sig den lille James och den stackars kattungen ... Och varje gång Bob är i fara eller sjuk så får James flashbacks till den där katten som han inte klarade av att ta hand om som liten.

Bob väljer ut sin människa

James tror först inte att han klarar av att ta hand om Bob, men Bob har valt James som SIN människa. Och ingen säger emot Bob!

Snart är James och Bob ett välkänt radarpar, inte bara i London, utan i hela världen. Bob hjälper James att bli drogfri. Under en svår period i boken tröstar sig James med att läsa om någon annans elände, en marinkårssoldat i Afghanistan som räddar hundar, och det hjälper. Det är en distraktion och en inspiration.
Föga anade väl James då att han själv skulle skriva en bok som skulle ge många människor inspiration!

Ett internationellt fenomen

Den sanna berättelsen om gatukatten Bob är ett internationellt fenomen. I England har den framröstats till en av 100 böcker som kommer att förändra ditt liv i kategorin Books that will change the way you think.

James går från gatumusiker till försäljare av The Big Issue (de hemlösas tidning) till bestsellerförfattare. Och helt drogfri. Allt på grund av kärleken från en katt.

Det finns många kända katter i historien. En av de mesta kända katterna i Londons historia är Dick Whittingtons katt --- många säger till James Bowen att han och hans katt är Dick Whittington och hans katt reinkarnerade.

Dick Whittingtons katt har reinkarnerats

James säger lite skämtsamt att nu är rollerna ombytta - Dick Whittington har återfötts som karismatisk katt - som Bob, katten alla älskar. Själv är James bara sidekicken!

Det här är en hjärtevärmande historia som är välskriven och välberättad - och jag skulle rekommendera den långt upp i åldrarna! Lagom stor stil, lagom lättläst, mycket spännande ... Det här är 187 sidor som passar i julklappssäcken för att ge till vem som helst som gillar djur! Med vänlig hälsning från "Santa Paws"!


Läs även: Katten Cleo - en sann katthistoria som utspelar sig på Nya Zeeland:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/19981-litteratur-helen-brown-katten-cleo

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.