söndag 19 november 2017

FILM: Dumma mej 3 - Minionerna äger!

Partajande minioner i Dumma mej 3.Regi: Pierre Coffin, Kyle Balda
Originaltitel: Despicable Me 3
Manus: Ken Daurio, Cinco Paul.
Handling: Gru, Lucy och deras tre adoptivdöttrar, Margo, Edith och Agnes är tillbaka  --- och förstås minionerna. Denna gång möter de skurken Balthazar Bratt, en före detta barnstjärna som nu vuxit upp och blivit besatt av karaktären han spelade på 80-talet. Bratt visar sig bli Gru mest formidable motståndare hittills. Eller är Grus tvilling Dru ännu värre?
Medverkande:

Steve Carell, Kristen Wiig, Steve Coogan, Jenny Slate, Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Julie Andrews, Pierre Coffin m.fl. (röster, original).
USA, 2017
Universal Sony Home Entertainment


MERA MINIONER!!!

Det finns en sak som ungarna älskar med Dumma mej filmerna  --- och det är minionerna!!!

Här får man vänta mycket, mycket länge på att se minionerna. Eller Gru och hans tre adoptivflickor - där den yngsta, Agnes, är favoriten.

Istället får man följa en superskurk som INTE är Gru (han har blivit hederlig och hederligt tråkig) som heter Bratt och ... är en gammal gubbe i lila kläder. Barnen är helt ointresserade av lila gubben. När kommer minonerna? När kommer minonerna? När kommer Agnes och den fulsöta hunden Kyle?

Många 80-tals referenser

De som gjort filmen har säkert haft kul med åttiotalsreferenser, men det är inte kul för den tilltänka målgruppen (barnen) - eftersom alla skämten går helt över huvudet på dem och eftersom de inte är intresserade av den lila gubben.

Hur länge kan man hålla på och etablera en ny karaktär utan att visa någon av de gamla?

Dessutom är det ganska otrevligt att framhålla att Bratt blivit skurk för ingen ville ha honom när han var för gammal för att vara barnskådespelare i Hollywood --- tonerna av Michael Jackson (som Bratt diggar) gör att man tänker på HUR många barn som förstörs av Hollywood och den amerikanska film och musikindustin och deras barnarbete --- även de som får jobb efter att de passerat 10 års ålder (som Michael Jackson) överlever sällan barnkändisskap. Tragiska liv kan se ut på många sätt. Bratts sätt är bara ett.

Och dessutom: själv har Dumma mej mage att kicka en av sina barnskådespelare, gulliga Elsie Fisher som spelat Agnes i tre filmer (Dumma mej ett och Dumma mej två och så Minoner) och ersätta henne med någon annan ...

Du är utbytbar ...

Vilket bra budskap till alla barn: vare sig du är Bratt eller Elsie Fisher så är du utbytbar! Det finns alltid nya söta ungar som kan ta din plats!
(Söta lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur --- sa Pippi Långstrump).

De gamla gubbarna blir inte utbytta. Det är dubbelt så mycket Steve Carell i den här filmen och det är tröttsamt. Barnen är totalt ointresserade av Dru, Grus tvillingbror, och de är lika ointresserade av lila gubben.

Kunde inte minonerna ha fått ... rädda världen? Minonerna har fått för lite att göra. De tre systrarna i filmen har inte heller mycket att göra. Den rosaälskande tjejen i mitten har blivit helt anonym och den äldsta är mest sur och Lucy har gått från grym agent till att hamna i nån slags kvinnofälla där hon tar hand om de tre barnen medan Gru är ute med sin nya tvillingbror Dru och planerar fuffens ...

Fantasiland med massor av grisar

Handlingen utspelar sig till stor del i Plutonien, dit Gru med familj reser för att träffa sin dittills okände tvillingbror Dru. Precis som när Lisbeth Salanders okända tvillingsyster Camilla dyker upp i den fjärde delen i Millenium-serien så ställs olikheterna på sin spets. Lika som bär tampas Gru och Dru med sina onda och goda sidor och har mycket att leva upp till. Det visar sig snart att deras pappa var en superskurk och att grisfarmen bara var en fläskig täckmantel. Snart är de båda bröderna på väg i pappans coola skurkmobil för att lägga vantarna på världens största diamant. Som finns i en viss Bratts ägo ...

En tanke: alla som håller på med de här filmena, manus och regi, är gamla gubbar, och det verkar som de bara skriver om sig själva och för sig själva, om sina egna fobier och hjältefantasier ...

De kanske kunde anstränga sig och hitta på nån bra storyline till några som inte är gamla gubbar i filmena ... Typ barnen och minonerna. Det skulle uppskattas av de som faktiskt är målgrupp för de här filmena och som inte befinner sig i en medelålders gubbkris ... och som inte minns åttiotalet.

Mera Minioner!

Det som är BRA med filmen är minonerna, som har en egen intrig, där de bland annat vinner en talangjakt och iscensätter en prison break ... och så Agnes som hittar en enhörning som visar sig vara en get med ett horn.

Hunden då? Vi får vänta till bonusfilmen för att Kyle ska komma till sin rätt och bonusfilmen är jättebra!
Hur kul som helst! (Och i stort sett helt fri från alla vuxna gubbar som barnen inte är intresserad av!)

Hur det ska gå för Elsie Fisher? Hon får väl återkomma som superskurk och bombardera Hollywood med bubbelgum ... ridande på en enhörning, i spetsen för en hel hög minoner som tycker att Gru har blivit alldeles för mesig. Och det har ju minonerna alldeles rätt i!

Extra: DVD och Blu-ray utgåvorna av Dumma mej 3 har massor av bra extramaterial! Bland annat filmen om hunden Kyles hemliga liv ... En mycket bra kortfilm om ett ovanligt hundliv!

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.