söndag 12 november 2017

Camilla Lagerqvists Vittnet - Obekväma sanningar i smart och spännande uppföljare

Camilla Lagerqvist på Bokmässan 2017.


Camilla Lagerqvists Vittnet - Obekväma sanningar i smart och spännande uppföljare!

Camilla Lagerqvist
Vittnet
Serie: Blodsvänner (del 2)
ISBN: 9789132198540
Förlag: B Wahlströms
WOW - så hon skriver! Camilla Lagerqvist ÄR de historiska romanernas mästarinna! Hennes ungdomsböcker kan läsas av alla åldrar! Gång på gång tar hon upp ämnen som varit lite tabu när det gäller "den vanliga historieskrivningen" --- den som alla serveras.

 Hitintills har hon hunnit med att sätta ljuset på hur vanliga svenskar förhöll sig till nazismen och invasionen av Norge, hur sjuka människor behandlades förr i tiden och hur Sverige blev centrum för rasbiologi och skulle rensa ut eller tvångssterilisera alla oönskade. Romer, judar, handikappade, samer, homosexuella, oliktänkande, folk med epilepsi ... många förföljdes av och hade anledning att frukta det rasbiologiska institutet. En stor, svart fläck i Sveriges historia.

Det är inte så länge sedan forskare mätte huvuden och sjukhus genomförde tvångssteriliseringar på de som de ansåg inte att rätt att föröka sig. Hitler skickade sina främsta forskare till Sverige för att de skulle lära av de svenska rasbiologerna.

Camilla Lagerqvists böcker marknadsförs som barnböcker --- 9-12 års åldern är den rekommenderade målgruppen för en Lagerqvist-bok. Det mesta som marknadsförs för den här åldersgruppen är fantasy, skräck, fem-gänget-på-äventyr (även om gänget heter något annat), deckare och en massa romanser. Det finns givetvis kvalitetsskillnader inom alla genrer, även inom alla barn- och ungdomsboksgenrer, men ALLA Camilla Lagerqvists böcker är så genombra, så väl researchade, så välskrivna.

Tänk om alla svenska barn- och ungdomsböcker höll en sådan här hög klass! Dessutom får man i alla Camilla Lagerqvists böcker vänskap, kärlek, äventyr och skräck. En Lagerqvist bok är så mycket mer än bara en historisk roman, där man lär sig nya saker om hur det var förr i tiden.

Vittnet är del två i serien Blodsvänner - en stor del av fokus ligger på de unga huvudpersonernas relationer. Vänskap och kärlek spirar i umgänget mellan de tre i gänget som kallar sig Blodsvänner. I del ett i serien introducerades skurken - Mikkel Falsum. En falsk, hal typ. Det hör man på det nästan Dickenska namnet. Falsum har kopplingar överallt, och han är en riktigt obehaglig karaktär - en utan samvete och med makt. Den allra farligaste typen av antagonist för de unga hjältarna.

Vittnet är ett helt fristående äventyr, och det börjar med mord på öppen gata i centrala Uppsala. Vittnet försvinner och är hotat till livet. Ett mystiskt inbrott komplicerar fallet ytterligare. De tre vännerna får verkligen kämpa för att lösa mysteriet --- och för att överleva.

Vittnet är en otroligt bra mix av olika genrer: deckare, thriller, historisk roman, coming-of-age-story, relationsroman ... och man får det mesta av det bästa från alla genrerna. Dessutom hävdar jag också att detta är en skräckroman. Inte en sådan där mesig skräckroman med zombies och vampyrer, utan en riktig skräckroman som handlar om människors förmåga till ondska och myndigheters krassa och känslokalla maktutövande.

Lysande Camilla Lagerqvist, helt lysande! Här är en författare som tar sin publik på allvar och aldrig serverar tillrättalagda anrättningar. Fortsätt med det! Jag ser fram emot del tre i serien Blodsvänner!

text & foto Belinda Graham


Camilla Lagerqvist och Frances Hardinge pratade om sin
inspiration till sina historiska böcker på Bokmässan 2017.
PS. Camilla Lagerqvist berättade på Bokmässan i Göteborg 2017 att hon kom över de här historierna när hon skrev om TBC och spetälska och gamla tiders sjukhus. Hon tyckte att det här var historier som verkligen var värda att berätta. Inte många vet idag, eller tänker på, att Hitler skickade hit sina främsta forskare för att de skulle lära av de svenska rasbiologerna. Camillas idé att skildra historien med genom en ung människas ögon, en som får höra att hon är en av de som är icke önskvärda, är så klart en snilleblixt. Dels gör det att ämnet kommer närmare de unga läsarna, dels blir läsaren extra engagerad --- för som läsare hejar man ju automatiskt på bokens protagonist och hoppas på att hen ska överleva!

Det är modigt av Lagerqvist, inte bara hennes ämnesval och hur hon skriver, utan även för vilka hon skriver. Ska man börja med att sätta ljus på de mörka hörnen av Sveriges historia kan man lika gärna böljar med barnen!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.