onsdag 1 november 2017

After Dark - This is it - Nypremiär på Oscarsteatern! - Ett glittrande vackert Memento MoriAfter Dark - This is it - Ett glittrande vackert Memento Mori


This is it. Efter utsålda hus på Rondo i Göteborg och på hela Sverigeturnén intar After Dark Oscarsteaterns anrika scen och spelar upp sitt vackra, glittrande farväl.

This is it spelas på Oscarsteatern från den 2 november till den 16 december 2017. Vågar man gissa på extranummer? vågar man gissa på fler föreställningar? Publikens aptit på After Dark verkar inte vara mättad, allt hänger på Christer Lindarw. Hur länge till kan, eller vill, den största primadonnan i Sverige fortsätta att glittra? Hur länge till är det kul att fortsätta?

Upplevde This is it på den allra första premiären och This is it är helt klart en av de bästa, vackraste och mest rörande showerna som gått på Rondo. Så här sammanfattades tankarna och intrycken efter premiärkvällen:

This is it, 40 års jubileum och den sista After Dark showen -
Ett glittrande vackert Memento Mori på Rondo


Det finns olika sätt att säga farväl på. After Dark gör det med glitter och glamour och "La Dolce Vita", ett sceniskt bokslut för artisten Christer Lindarw och ett nostalgiskt och rörande farväl till Lasse Flinckman.

"Lasse var stor på många sätt", säger Christer Lindarw, med värme i rösten, och ger vännen äran för att After Dark blev så folkkära som de faktiskt blev.

Lasses död gjorde även att Christer gjorde slag i saken och bestämde sig för att nu skulle både biografin bli klar och den allra sista After Dark showen uppföras. Det är bäst att få saker gjort medan man fortfarande lever, och har minnet kvar.

Hela showen är som en hyllning till vännen och artisten Lasse, som gått bort, och aldrig har väl ett Memento Mori varit så färgsprakande och klangfullt och glittrande?

En scenisk självbiografi

Det här är en greatest-hits-show som dessutom är en scenisk självbiografi av Christer Lindarw. Samtidigt har den tryckta biografin Christer Lindarw: This is my life kommit ut på Bonnier Fakta.
Christer charmar folk från scenen på Rondo, för att sedan charma folk i signeringsköerna på Bokmässan.

Nostalgi. Idag gillar "alla" After Dark. Till och med dagisbarn kan nynna på After Dark låtar, kända från Melodifestivalen. After Dark är idag folkkärt. Men det var inte så det började.

After Dark startade på en klubb i Stockholm 1976, och i showen This is it återvänder man till de första årens nummer, när Christer Lindarw och Lasse Flinckman mimade till ABBA och Grease och när Christer Lindarw klädde ut sig till glamorösa Drottning Silvia och Liza Minnelli och Diana Ross.

I ett halsbrytande nummer, med fler klädombyten än man kan räkna till, imiterar Lindarw alla de stora divorna: Diana Ross, Liza Minelli, Celine Dion, Whitney Houston, Adele ...

Gamla godbitar varvas med nya nummer

En höjdpunkt i After Darks karriär är när kända svenska artister valt att sjunga in nya texter som After Dark får mima till. Eva Dahlgren, Malena Ernman, Christer Sjögren, Lill Lindfors, Carola, Shirley Clamp, Nanne Grönvall, Caroline af Ugglas ... alla har de bjudit på sig själva, med mycket humor och självironi. Duetten mellan Malena och Caroline (där de båda har gummistövlar!) är bland det roligaste som After Dark har gjort. Ett nytt nummer finns med i den nostalgiska buketten: Måns Zelmerlöw blir till PokeMåns i ett mycket färskt nummer.

Gamla godbitar varvas på ett fint sätt med nya nummer, som när de yngre förmågorna får glänsa i ett satiriskt nummer, där de spelar skönsjungande fotbollsspelare, som alla lika nitiskt hävdar tesen "jag är absolut inte gay --- bara metrosexuell!"

I kissed Katy Perry and I liked it ...

Dessutom får de unga sångarna och dansarna äran att föreställa de modernare popikonerna Britney, Beyoncé, Lady Gaga, Katy Perry och även Madonna. "I kissed a girl and I liked it" får en extra kul twist i ett sådant sammanhang.

Sorgligt och vackert vemodigt blir det när Lindarw sjunger en svensk text till melodin av "Will you still love me tomorrow" och under tiden visas det bilder av tidigare After Dark medarbetare som gått bort. Jonas Gardell må ha skrivit "Torka aldrig tårar utan handskar", men After Dark hade aldrig någon tid för tårar eller mörka, sjaskiga gränder --- deras motto var att festa vidare, med glitter och glamour och lyxiga nattklubbar. Sorgkänslorna slog inte till förrän senare.

Lasse Flinckman hyllas med sång och bildkavalkad

Lasse Flinckman hyllas med en bildkavalkad av nummer genom åren, och Lindarw sjunger en duett med Flinckman, som finns med i anden ---och digitalt inspelad. Åh, ett sånt par!

Bättre final än Melba Moores "This is it", får man leta efter --- glamouren skalas av och största applåden rivs av. This is it. Där satt den.

Ett vackert Memento Mori är över --- det gäller att festa medan festen är igång. Fälla tårar kan man göra någon annan gång. Vemod och värme går hand i hand i en ovanligt allvarlig krogshow.

Belinda Graham

Regi och manus: Christier Lindarw och Kent Olsson
Titel: After Dark - This is it
Plats: Rondo, Göteborg, sedan Sverigeturné och Oscarsteatern i Stockholm.
Premiär: Hösten 2016
Medverkande: After Dark: Christer Lindarw och stor ensemble med dansare och musiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.