söndag 26 november 2017

Lyssna till månen - Ny spännande historisk roman av Michael Morpurgo

Lyssna till månen 
- Ny spännande historisk roman av mästaren Michael Morpurgo

Michael Morpurgo
Lyssna till månen
Översättning: Ylva Kempe 
Originaltitel: Listen to the Moon
ISBN: 9789132198359
B. WahlströmsLucy är ett mysterium. Hur hamnade hon på en obebodd ö? Är hon en sjöjungfru? Det är vad barnen tror. Är hon en tysk spion? Det är vad en del av de vuxna i byn tror ...

Oväntad fångst på fisketur

Alfie och hans pappa är ute och fiskar när de hittar en ensam flicka på en av de obebodda öarna, som är en av de många Scillyöarna. Hon är hungrig, törstig och skadad --- och hon kan inte prata. Det enda ord hon säger är Lucy ...

Alfie och hans pappa tar hem flickan, som de kallar Lucy, i båten, men det är många som är misstänksamma mot den nya flickan. Vem är hon och var kommer hon ifrån? Barnen fantiserar om sjöjungfrur, men de vuxna säger att Lucy blev lämnad av en tysk ubåt och att hon är en spion.

Det stora kriget, som idag är känt som första världskriget, rasar ute i världen och misstänksamheten gror mot allt som är främmande.

Trakasserier mot Lucy och familjen

"Tyskan" Lucy blir obarmhärtigt mobbad och trakasserad, och det blir även familjen som tagit hand om henne. Men de håller fast vid Lucy, trots allt. Att det finns så snälla och modiga människor under de allra värsta tiderna!

En ledtråd till Lucys historia finns i ordet Lucy, en annan ledtråd finns på bokens framsida, man känner igen bilden av båten som sjunker ... Lucy var en av passagerarna på skeppet Lusitania, ett civilt skepp som torpederades av en tysk ubåt den 7 maj 1915. 1198 av de 1959 ombord dog när båten gick under.

Det var ett stort misstag att genomföra dessa order, inte bara för att det var grymt och inhumant mot de civila passagerarna, utan också för att det drog in Amerika i kriget. Massor av familjer dog när Lusitania sänktes - och många av dem var amerikaner. Amerika hade ditintills inte blandat sig i kriget, men i och med Lusitania vändes den allmänna opinionen. När Amerika gick med i kriget mot Tyskland, var det bara en tidsfråga innan tyskarna skulle förlora.

En oplanerad räddningsaktion

Hur överlevde Lucy katastrofen på Lusitania? När tyskarna i en ubåt ser en ensam flicka överleva, när hela hennes familj har dött, har de inte hjärta att låta henne drunkna ... så de räddar henne och sätter henne i land på en av Scillyöarna och hoppas att någon snart kommer att hitta henne och ge henne mat och omvårdnad. De kunde ju inte veta att just den ön var obebodd, och om de tagit hem henne till Tyskland och folk fått veta om räddningsaktionen, att de brutit mot order, hade de med all sannolikhet dömts till dödsstraff hela bunten.

Flickan är alltså amerikan. Men det vet ingen i byn, så klart. Att hon säger "Wasser" för vatten, det ord som hon lärde sig i den tyska ubåten,  gör inte saken bättre ...

Flickans rehabilitering tar lång, lång tid och det visar sig att hon trivs speciellt bra med hästar, och att hästar trivs speciellt bra med henne ...

Djur betyder så mycket ...

Michael Morpurgo har skrivit så många mycket bra böcker om barn och djur och krig - men den här är den absolut bästa och mest spännande någonsin!

Morpurgo har en sällsynt fin förmåga att skildra både människor och djur så att det verkligen känns som att man känner dem, och miljöer så att de verkligen blir levande, och historia så att det känns nära och relevant. Morpurgos karaktärer lever ofta under de mest kända tiderna historiskt sett - men hans människor representerar inte de stora actionhjältarna som vanliga historieböcker skriver om, utan de små människorna som ofta glöms bort. Så många hjältedåd uträttas i det tysta.

Nyanserade krigsskildringar

Morpurgos krigsskildringar är aldrig högljudda och bombastiska, utan alltid eftertänksamma och nyanserade.

Kända krigsskildringar av Morpurgo (hitintills) är Warhorse som utspelar sig under första världskriget (boken har även blivit film i regi av Steven Spielberg),  Katten som försvann som utspelar sig i  Devon under slutet av andra världskriget, Private Peaceful som handlar om justitiemord under första världskriget, Min vän Skuggan som handlar om kriget i Afghanistan, An Elephant in the Garden (Flykten från den brinnande staden) vars handling börjar i staden Dresden under andra världskriget och nu Lyssna till månen, där Morpurgo återigen återvänder till första världskrigets små dramer, den här gången på Scillyöarna.

Mysteriet Lucy

Lucy i boken ... är ett stort mysterium, men till sist blir gåtan löst.

I efterordet får man veta att Lucy är Michael Morpurgos egen farmor ... Så nära i tiden ligger första världskrigets fasor, och man kan bara tänka sig hur hemskt det var för Lucy att förlora hela sin familj och sin identitet och sin röst och sitt språk och sitt hemland ... och till på köpet bli mobbad för att vara tyska, när det var tyskarna som dödat hennes familj!

Det här är en vacker och finstämd skildring om hur djur kan göra mycket för att läka själsliga sår som verkar vara för evigt.

Det här är en bok att förlora sig i, den är som gjord för sträckläsning - Lucy är en oförglömlig karaktär som verkligen etsar sig in i minnet.


Läs även Katten som försvann:
http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/20135-litteratur-michael-morpurgo-katten-som-forsvann

Läs även Min vän Skuggan:
http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21069-litteratur-michael-morpurgo-min-van-skuggan

Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.