lördag 26 mars 2016

Våga vara operfekt - En utmaning av Brené Brown


Våga vara operfekt

 

--- En intelligent utmaning mot rådande samhällsordning

 

 

 

Våga vara operfekt (inbunden)
Varför är vi så trötta?
           

Brené Brown

Våga vara operfekt

Översättning: Maria Store

ISBN: 978 91 7387 410 6

Libris            

 

“USA:s befolkning består av trötta, sönderstressade vuxna och barn med alldeles för många aktiviteter. Vi ägnar fritiden åt en desperat jakt på det som gör livet lyckligt och meningsfullt. Vi tror att vi kan komma åt detta genom att göra eller skaffa saker, men kanske är det just det där jagandet som tröttar ut oss och gör oss så rädda för att slå av på tempot.”

(ur: Våga vara operfekt, Brené Brown)

 

 

Brené Brown är en superkändis på grund av sitt omtyckta TED-talk, men hon är även en berömd författare (även om hon är för blygsam för att själv medge detta).

 

Modigt att tala från hjärtat

 

Brené Brown har doktorerat i sociologi och är research professor vid University of Houston Graduate College of Social Work i Texas. Hennes TED-talk är ett av de mest sedda någonsin: “The power of vulnerability” har visats närmare 20 miljoner gånger och översatts till över 40 olika språk. På Libris finns sedan tidigare Brené Browns Mod att vara sårbar och hennes nya bok Resa sig stark kommer att komma ut i svensk översättning under 2016.

 

Utmanar den amerikanska drömmen om lycka

 

Det hon skriver i Våga vara operfekt är kontroversiellt och utmanar den amerikanska modellen så väl som den amerikanska drömmen.

 

“Om vi vill leva helhjärtat måste vi medvetet värna om sömnen och leken. Vi måste sluta betrakta trötthet som en statussymbol och sluta mäta vårt värde i prestationer. Valet att vila och leka kan i bästa fall bli en motkultur.”

 

Vikten av vilan

 

Brené Brown slår huvudet på spiken. Brown har så himla rätt. I Sverige har det inte gått lika långt som i USA, inte än i alla fall, men även här mobiliseras en motkultur. Tomas Sjödins Vila, handlar t.ex. om att man inte ska skämmas för att man behöver sova, man ska inte ursäkta sig att man sover om något ringer sex på morronen en lördag och man ska unna sig en  tupplur --- eller “power nap”, för att använda ett inne-uttryck -- om det behövs. Uppföljaren av Sjödin, Det är mycket men inte måste, levererar mer i samma tänkvärda stil.

 

Den gyllene förvandlingen

 

Brené Brown skriver att hon årligen läser om Paulo Coelhos Alkemisten. Det är hennes val för att förbli “grounded”, att stå med båda fötterna på jorden. Jag skulle vilja rekommendera alla att ha Herregud&Co på skrivbordet, hemma och/eller på kontoret, med en serie om dagen. För ett leende eller ett gapskratt om dagen lättar upp. Man ska inte ta så allvarigt på saker och ting. Eller som det står på första sidan: “Man får tro på sig själv, även om man saknar bevis“.

 

“Trött” är det nya svarta

 

Att trappa ner kan vara svårt. Trötthet och grinighet och sömnbrist har blivit till statusmarkörer i vårt samhälle. Det är helt enkelt modernt att vara  trött och utkörd och är man inte jämt utmattad och har ett fullbokat schema, så är det suspekt. En inställning som Brown hävdar att vi måste ändra på.

 

Brené Brown beskriver sin egen familjs nedtrappningsförsök. De fick till och med dottern Ellen att trappa ner. Efter en hel del övertalning. Ellen var inte pigg på nedtrappningen, utan påpekade förnumstigt att de flesta av hennes kompisar håller på med fler saker än hon själv.

 

Långa dagar för framgångsrika barn

 

Ellens kompisar tränar två eller tre sporter, spelar instrument, lär sig språk och går konstkurser. “Sådana barn går upp klockan sex på morgonen och läger sig klockan tio på kvällen” kommenterar Brené Brown.

 

Är det ett bra val? Är det viktigt med vila och lek? Eller kanske Ellen inte kommer in på det college hon vill “bara för att hon inte spelar fiol och pratar kinesiska och franska och tränar fem sporter” funderar Brené Brown.

 

Men om alla andra barn kan allt det där kan ju i alla fall Ellen utmärka sig med att vara utvilad?

 

Sov middag och fira ostbågens dag

 

Som Brené Brown skriver: Gör något konkret. “Säg nej idag. Sabotera systemet. Ta bort något från listan och lägg till “sova middag”.

 

Sedan kan du skratta gott en stund åt serierna i “Herregud & co”. Vem vet, det kanske är dags att fira ostbågens dag idag!

 

 

Belinda Graham

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar