torsdag 24 mars 2016

Mysteriet på Blå tåget - Lyxiga miljöer, försvunna rubiner och början på en vacker vänskap
           

Mysteriet på Blå tåget (häftad)
Det går som tåget!
 

Agatha Christie

Mysteriet på Blå tåget

Originalets titel: The Mystery of  the Blue Train

Översättning: Britte-Marie Bergström

ISBN: 9789188171795

Bookmark förlag

 

 

 

Det är farligt att åka tåg i Agatha Christie romaner. Mord sker på Orientexpressen. Mrs Elspeth McGillicuddy, nära vän till Miss Marple, blir vittne till mord när hon åker med 4:50 tåget från Paddington. I romanen Mysteriet på Blå tåget sker ett nytt, brutalt mord och dessutom en stöld. Den vackra, amerikanska arvtagerskan Ruth Kettering är hittas mördad och hennes dyrbara rubiner hittas inte alls. De är som uppslukade av jorden. Har mordet och juvelstölden ett samband eller bara råkade de två händelserna sammanfalla? Hercule Poirot får ett nytt mysterium att bita i på Blå Tåget.

 

Svart, vitt och grått i lysande persongalleri

 

Som så ofta i Agatha Christie romaner så är det lysande persongalleriet en stor del av nöjet med läsnigen. Perspektivet skiftar ofta och som läsare får man snabbt sina favoriter. Som Katherine Grey, som i hela sitt yrkesverksamma liv varit sällskapsdam, och nu har hon plötsligt fått ärva lite pengar. Hon ska lämna St Mary Mead (för oss läsare känd som Miss Marples trivsamma hemby) och ge sig ut på en lyxig resa med Blå Tåget. Men hon är inte lycklig. En månad efter hon ärvt pengarna är hon mer otillfredsställd med livet mot var hon var tidigare. Katherine kommer att spela en central roll i mysteriet på Blå tåget, två mordmisstänkta män förälskar sig i henne och hon blir även god vän med Hercule Poirot.

 

Skulle Miss Marple och Hercule Poirot kunna samsas i samma roman?

 

Miss Marple och Hercule Poirot förekommer aldrig i samma roman - det här är det närmsta man kommer, att Poirot träffar en av invånarna i St. Mary Mead, en dam med huvudet på skaft, som blir honom behjälplig att lösa mysteriet. Men Hercule Poirot träffar aldrig Miss Marple. Många läsare skrev till Agatha Christie och önskade en roman med ett mysterium som de två giganterna skulle lösa tillsammans. Agatha Christie avböjde. Hon ansåg att Hercule Poirot var för mallig för att ta råd från en gammal dam från St Mary Mead. Hercule Poirot lyssnar helst på sig själv och sin egen inre röst. Men han tar faktiskt råd från Katherine från St Mary Mead, även om han inte visar det öppet. Så Mysteriet på Blå tåget är på sitt sätt det närmsta vi någonsin kommer en kombinerad Marple och Poirot deckare.

 

 

Eleganta, lyxiga miljöer

 

Återigen bevisas det att tåg är en nästintill oslagbar miljö för deckare och thrillers, om man vet hur man ska använda den eleganta miljön på rätt sätt. Och Agatha Christie vet hur man gör “elegant crime” - med spänning och humor och några romantiska intriger, en bärande vänskapshistoria och ännu mera spänning.

 

 

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar