torsdag 10 mars 2016

FILM: Fathers & Daughters - Russel Crowe som prisbelönt författare

He wrote to her, about her, and for her.
Prisvinnande Russel Crowe
som prisvinnande författare.
Jake Davis (Russell Crowe), en Pulitzerbelönad författare, tappar helt fotfästet när en bilolycka med dödlig utgång lämnar honom ensam med 5-åriga dottern Katie. Förföljd av skuldkänslor efter den plötsliga förlusten av sin fru, försöker han få de dagliga rutinerna att fungera, samtidigt som hans påfrestande släktingar gör allt för att ta dottern ifrån honom. Genom historiens gång får vi lära känna Katie (Amanda Seyfried) som vuxen, förföljd av demonerna från barndomen, samtidigt som hennes pappa försöker hålla fast vid det han älskar högst på jorden, sin dotter. Jake kan inte släppa det förflutna som totalt tagit över hans liv och förstånd.


Russel Crowe har tidigare spelat alla möjliga typer av hjältar. Bland annat Nobelprisvinnaren i A Beautiful Mind. Störd men briljant. Här spelar han en liknande roll, en Pulitzerprisvinnare som också är störd men briljant. Dottern lämnas bort till moster och morbror medan han ska kurera sig. Det ska ta en månad. Det tar nästan ett år. Dessutom har han inte blivit frisk, men han föröker dölja det för omvärlden i allmänhet och moster och morbror i synnerhet. Han är dessutom pank och den nya boken totalsågas - "den är så dålig att man frågar sig om Jake Davis någonsin varit bra", skriver en illvillig recensent. Moster och morbror anar att de snart kan lägga rabarber på lilla flickan - störd och pank - det blir inget motstånd att tala om! Men Davis skriver en ny bok, Fathers & Daughters som blir en ny Pulitzerprisvinnare ...
Fathers & Daughters är en halv bra film. Russel Crowe är briljant likaså det lilla fynd han agerar mot som ska föreställa femårig eller nioårig  dotter (förvirrande nog växer hon inte på hela tiden).


Hur den lilla charmiga tjejen kan ha  vuxit upp till en så dålig skådespelerska som Amanda Seyfried i nutid är ett mysterium. Hon har en look - att göra stora ögon. Och det gör hon mest hela tiden. Ingenting i hennes beteende verkar förankrat i någonting som hänt vare sig förr i tiden eller nu för tiden och filmens hoppande hjälper inte till. Man förväntar sig att hon ska ha haft en olycklig barndom, men det hade hon inte, lilla Katie är glad och nöjd hela tiden och Russel Crowe spelar en drömpappa som hela tiden läser sagor, leker, fixar god mat, fixar bästa skolan, sitter på skoltrappan och väntar när dagen är slut, lär ungen att cykla och köper den allra finaste cykeln för sina förskottspengar ...


Att nutida Katie ska prata om sina demoner verkar ûberdramtiskt. Och med tanke på tiden som gått borde hon i nutid vara 30 eller mer, vad gör hon då fortfarande i skolan? Hon är för gammal för high school eller college.


Man förstår heller inte varför den där killen som vill bli författare och vill ha Katie för att hon är en kändisdotter ska framställas som attraktiv. Alla killar/män/gubbar pratar jämt om sina manus och att de ska skriva en bok och bli någon och gå  till eftervärden. Den här killen också, han är så påfrestande. I egenskap av dotter till en dubbel Pulitserprisvinnare borde Katie fatta att man blir inget speciell av att vara författare. Det kommer ut miljoner böcker varje år. De flesta av dem marknadsförs inte ordentligt (något Jake Davis klagar på) utan sjunker som en sten och eldas upp efter tre år. Det blir inget kvar till eftervärlden. Ett fåtal vinner Pulitzerpris eller Nobelpris eller Augustpris ... Men handen på hjärtat, hur många Pulitzerprisvinnare kan du räkna upp? Inte ens de största vinnarna går till historien, Nobelpristagare kan till och med bli bortglömda. Så varför blir Katie så imponerad över skrythalsen och ger honom pappas manuskript? Skrythalsen har inte ens skrivit något än.


Filmen hade varit bättre om den fokuserat på Russel Crowes porträtt av Jake Davis och den unga Katie som är suverän i sin roll. Det hade blivit en bra film. Hela den röriga nutiden, som hela tiden ska klippas in i dåtiden med dåliga övergångar, bara förstör.


Regi Gabriele Muccino
Titel: Fathers & Daughters
Medverkande: Russell Crowe, Amanda Seyfried, Aaron Paul, Diane Kruger, Ryan Eggold, Jane Fonda m.fl.
USA, 2015
Scanbox VisionInga kommentarer:

Skicka en kommentar