torsdag 10 mars 2016

FILM: Vågen - Hollywoodkatastroffilm kommer till Norge!

Det har hänt förut. Det kommer hända igen.
Sping fortare än vinden .. Nej, Vågen!


Larmet går vid skredövervakningscentret i Geirangerfjorden. Raset som geologerna har fasat för är ett faktum och en jättelik flodvåg väller fram mot Geiranger.

Den erfarne geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) befinner sig plötsligt mitt i sitt livs värsta mardröm. Han har skilts från sin familj och om tio minuter dundrar det forsande infernot in över bebodda trakter. Det blir en kamp på liv och död och mot klockan innan de våldsammaste naturkrafter som Norge någonsin har skådat utplånar det lilla samhället.

Filmen är en storproduktion av rent Hollywoodska dimensioner och den första katastroffilmen som har gjorts i Skandinavien. Filmen bygger på det faktum att fjällmassivet Åkneset som ligger mitt i Geirangerfjorden en dag kommer att rasa och då skapa en våldsam flodvåg som är över 80 meter hög och som kommer att krossa allt på sin väg innan den väller in över Geiranger. I berget finns det en över 700 meter lång och 30 meter bred spricka som utvidgas med 10-15 centimeter om året. Experterna är eniga om att raset en dag kommer. De vet bara inte när...





Det här är som att en Hollywoods katastroffilm kommit till Norge. Miljöerna är svindlande vackra. Alla vill ju bo vid vattnet när det är turistsässong, eller hur? Vad händer då när raset kommer? Alla turister och hotellpersonal kommer att dränkas av en jättestor tsunami!


Ända chansen att klara sig är att ta sig upp på en kulle eller ett berg.


Det finns några saker som är ganska oförklarliga i Vågen. Varför ska jämt en bil med motorstopp stå först i kön? Varför ska alla springa upp på kullen, när de skulle kunna köra, cykla, åka motorcykel eller skateboard ... vad som helt som går fortare än apostlahästarna! Suck. Det verkar vara mest för att få till den där BHollywoodkänslan där bilar står huller om buller och alla springer och skriker.


Sedan. Konstigast av allt. Det finns ett skyddsrum på hotellet. Huvudpersonen har precis suttit och läst om det! (Det är så vi som tittare vet att det finns ett skyddsrum). Varför går de inte dit? Varför ska de springa ut och bli blöta INNAN de kommer ihåg att det finns ett skyddsrum? Har de inte övningsdrillar för sådant här? Det säger de ju att de har i filmen ...


Det enda som fattas är en hund som ska räddas i sista minuten. Sedan hade klichélistan varit total, för givetvis klarar hela familjen sig, till och med den irriterande tonårige sonen som heter Sandra. Det är machopappan som ska rädda alla. Som vanligt.


Det finns till och med en scen där två gubbar hänger i ett snöre på en bergvägg och linan måste kapas för en av dem annars dör de båda ...


Om inte alla klichéer hade radats upp så uppenbart (och utan att det är en satir över katastroffilmer) hade man blivit imponerad.


Men landskapet är väldigt snyggt. Och specialeffekterna. Nu vill man definitivt inte åka på semester till Norge!


Regi: Roar Uthaug
Titel: Vågen
Medverkande: Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro,
Arthur Berning, Fridtjov Såheim m.fl.

Norge, 2015
Nordisk film











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.