onsdag 9 mars 2016

FILM: Truth - Imponerade spel av Cate Blanchett och Robert Redford

Två vänner i blåsväder.
Truth. Robert Redford har gjort liknande roller tidigare. Mest notabelt i All the President's Men där han spelar mot Dustin Hoffman. De båda männen porträtterar journalisterna som avslöjade Watergateaffären och fick President Nixon att avgå.


I Truth är det iställed journalisterna som avslöjar presidenten som får avgå. Nyhetsankaret Dan Rather, spelad av Redford, följer med i fallet - mest kritik får hans kollega och vän, producenten Mary Mapes. Nya tider, nya sätt att ta tag i kriser. Journalister är inte hjältar längre.


Det intressant är att Mary Mapes hade jobbat i 15 år för CBS utan anmärkning. Hon gör ett felsteg - om man ser det som så - och häxjakten börjar. Alternativt: hon avslöjar en sanning som inte ska komma fram och tvingas avgå.


Efter hon fått sparken för CBS det mest prestigefulla pris som journalism kan få, Peabody prised, för Mary Mapes reportage  om Abu Ghraib. CBS tar emot priset och slickar i sig berömmet, samtidigt som Mary är utan jobb. Hon har inte jobbat för TV sedan 2004.


Filmen är James Vanderbilds regidebut och han har även skrivit manus baserat på Mary Mapes memoar  Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Power.


Robert Redford och Cate Blanchett gör vänskapsparet som står i centrum.
CBS nyhetsankare Dan Rather and 60 Minutes Wednesday producenten Mary Mapes. In De båda gör filmen till en annorlunda "buddy movie".
Elisabeth Moss spelar CBS "associate producer" Lucy Scott och Dennis Quaid Colonel Roger Charles. Topher Grace fick den sista rollen i journalisternas "dream team". Eller snarare mardrömsteam.


Avslöjandet ska vara att George W Bush inte gjorde sin militärtjänstgöring som han skulle, alternativt att han lyckades undvika att bli skickad till Vietnam.


Sedan visar sig dokumenten som ska bevisa detta vara förfalskningar. Eller är de förfalskningar?


Man får inte reda på sanningen i Truth, man får spekulera själv om detta var en fälla som journalisterna gick in i, eller inte.


Lucy Scotts replik att halva landet undvek, eller försökte undvika, att bli skickade till Vietnam går hem. Why the big deal? Det vore väl bra om ingen över huvud taget åkte till Vietnam?


Clinton undvek också Vietnam, och där verkar det smart gjort. Obama har inte heller varit i Vietnam.
Men dessa presidenter har ju en annan image än George W Bush.


Det viktiga här är inte vad som är sant, för det får vi inte reda på, det viktiga är att det visar hur löst yttrandefriheten sitter och hur lätt det är att bli av med jobbet efter en prickfri meritlista i X antal år.


Dan Rather, personlig vän till Robert Redford sedan 70-talet, hade skött sitt jobb perfekt i över 50 år.
Definitionen av "Folkkär amerikan" har förmodligen Dans foto bredvid sig.


Mary Mapes hade skött sitt jobb klanderfritt i 15 år och vunnit priser till sin TV kanal.

Men när stormvindarna kommer sitter ingen av dem säkert.


Antingen blev de tystade eller så blev de lurade. Hur som helst var bannlysningen från TV en onödigt stark konsekvens.


En tänkvärd film som inte ger alla svar.


Regi: James Vanderbilt
Medverkande: Cate Blanchett, Robert Redford, Topher Grace, Dennis Quaid, Elisabeth Moss,
Bruce Greenwood, Stacy Keach, John Benjamin Hickey, David Lyons
Dermot Mulroney, Rachael Blake, Andrew McFarlane
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar