torsdag 10 mars 2016

FILM: Bränd - Bradley Cooper som Elake Kocken

Underskatta aldrig en kock som har allt att förlora.




Bradley Cooper och Sienna Miller
möts igen - efter American Sniper
Adam Jones är Michelinkocken som gjort sig känd för sina oortodoxa metoder i köket. Han är en diva med tvivelaktiga kontakter och laster; kokkonstens badboy; en djävul bland kockar. Men en dag går allt överstyr, och då är det smartast att bara försvinna. När alla tror att han är död ser han sin chans – nu är det guldläge att starta upp igen, på en annan ort. Men för att lyckas kamma hem den där efterlängtade tredje Michelinstjärnan måste han locka till sig de bästa av de bästa kockarna i branschen. En inte helt lätt uppgift då man bränt alla broar.


Scanbox Vision har tre heta nyheter samtidigt: 99 Homes som är en otroligt bra och gripande sann historia om hur vanligt folk förlorar sina hem. Här står ALLT på spel. Truth, som är en sann historia och en satirisk granskning över hur rutten dagens journalistik blivit i sin jakt på vinstmarginaler. Inte så gripande som 99 Homes, lika mycket står inte på spel. Men Robert Redford är lysande i ännu en journalist roll.


Bränd skulle också kunna sägas vara en sann historia - Bradley Cooper spelar en av 4 kockar som tränat under samme mästerkock och nu är de alla ovänner eller rivaler istället för vänner. Det skulle kunna vara historien om Gordon Ramsey och hans polare - och en av dem, Marcus Wareing, var faktiskt Bradley Coopers tränare under filmen. Man skulle lika gärna ha kunnat filma den riktige kocken: snygg, karismatisk och kan laga mat.



Kockar i sig är ett slags skådespelare - vilket Ramsey visat gång på gång.
Marcus Wareing.jpg
Marcus Wareing - den riktige kocken!

Marcus Wareing, chef, restaurateur and Masterchef judge


Det är helt otroligt hur massor av extramaterial handlar om hur bra Cooper och Miller lärt sig laga mat, när man helt enkelt kunde ha filmat riktiga kockar. Och alla som inte har repliker i köksscenerna ÄR riktiga kockar. Cooper och Miller är helt enkelt inte övertygande, speciellt inte Miller som hela tiden spelar över och är alldeles för sentimental --- och klyschan med singelmamman som jobbar så hårt när hon istället vill vara med lilla ungen har värmts upp fler gånger än klistrig mat som serveras i en skolbespisning.






Vad står på spel i Bränd? Sanningen? Folks jobb? Folks hem? Nej, bara det att en bortskämd kock vill ha tre stjärnor istället för två för sin restaurang --- och tar under tiden hutlöst betalt för minimala portioner av fisk som inte ens ser god ut.


Ingenting viktigt står på spel i Bränd. Huvudpersonerna är platta och färglösa som sina vita uniformer. Maten ser inte ens god ut.




Bränd hette från början Chef, men titeln var upptagen av en Jon Favreau film. SOm faktiskt är en bra film om en kock, mycket står på spel och maten ser faktiskt god ut. Och vanligt folk har råd att äta den.


Regi: John Wells
Titel: Bränd
Originaltitel: Burnt
Medverkande: Bradley Cooper,
Sienna Miller, Daniel Brühl, Riccardo Scamarcio, Omar Sy, Sam Keeley
Henry Goodman, Matthew Rhys, Stephen Campbell Moore, Emma Thompson, Uma Thurman
Lexie Benbow-Hart, Alicia Vikander, Lily James, Sarah Greene m.fl.
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.