torsdag 10 mars 2016

FILM: 99 Homes - En sann historia om hur vanliga amerikaner förlorade sina hem

Greed is the only game in town.Vad skulle Du göra för att få tak över huvudet?
Ärlighet och hårt arbete lönar sig inte, det får Dennis Nash (Andrew Garfield) lära sig den hårda vägen. Tillsammans med sin mamma (Laura Dern) och sin 9-årige son blir han utsparkad ur sitt barndomshem av sin egen chef, den hänsynslösa fastighetsmagnaten Rick Carver (Michael Shannon). När allt ser som mörkast ut får Nash ett oemotståndligt erbjudande från Carver, fastighetshajen som precis förstört hans liv. Nash kan nu välja att bortse från sitt samvete och tjäna stora pengar på andras olycka eller att gå i klinch med djävulen.


Andrew Garfield slog igenom som rik, judisk Harvardkille i the Social Network. Han blev världskändis i och med rollen som The Amazing Spiderman.


Nu är high school och college rollerna över. Garfield får spela en ensamstående pappa som gör allt för att sonen ska få tak över huvudet igen, och sonens mormor behöver ju också någonstans att bo och sköta sin firma som hårfrisörska.


Alltså tar han jobb för Carver, han tror att han bara ska reparera hus. Sedan får han vräka folk. Folk som sig själv, som hela sitt liv jobbat och sparat för att få ha ett hus.


Det är inte förrän strax innan sluttexterna rullar som Nash inser att han har gjort fel. Vid det laget har mormor dragit och tagit sonsonen med sig. Hon vill inte leva på andras olycka.


Men är Carver verkligen "djävulen"? Egentligen inte. Han är en mäklare som tyckte det var roligare att sätta in folk i sina hem än att ta ut dem ur dem. Men ingen har råd med hem längre. Han skyller på bankerna, deras låneräntor och på den amerikanska staten, och håller ett långt tal om Noaks ark --- de flesta kommer att drunkna, men han själv och Nash ska minsann klara sig. En på hundra klarar sig, de övriga 99 går under.


Som sagt: baserat på en sann historia. Senare gav amerikanska staten massor av pengar till bankerna när de hade misskött sig. De hade minsann inga pengar till vanliga knegare som bankerna tog hemmen ifrån.


En lång rad fel på fel på fel ända upp på regeringnivå gjorde att massor av vanliga amerikaner blev hemlösa.


99 Homes visara på en stor politisk skandal i modern tid - och  lyckas till och med bli spännande.


Regi: Ramin Bahran
Titel: 99 Homes
Medverkande: Michael Shannon, Andrew Garfield, Laura Dern, Clancy Brown  Tim Guinee, Yvonne Landry m.fl.
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.