fredag 18 mars 2016

Damernas Detektivbyrå nummer 16 - Kvinnan som gick i solskenet


Kvinnan som gick i solskenet (e-bok)
Damernas detektivbyrå på semester!


- Trippla fall för Precious Ramotswe - på semester!


 

Alexander McCall Smith

Kvinnan som gick i solskenet - Damernas Detektivbyrå nummer 16

Översättning: Yvonne Hjelm

ISBN: 9789176790007

Massolit förlag

            

 

Precious Ramotswe, grundare till och ägare av Damernas detektivbyrå, har städat skafferiet, druckit te, räddat en föräldralös pojke och storhandlat. Nu står hon inte ut längre. Hon har haft semester i en dag och en förmiddag, tiden sniglar sig fram och en liten fågel, i form av Mr Polopetsi,  kvittrade att Mma Makutsi har fått in ett betydande kändisfall.

 

En ansträngande semester för Precious

 

Fallet handlar om en kändis som blir smutskastad efter sin egen död. Ett fall som Mma Makutsi tydligen inte alls klarar av att lösa, eftersom hon delegerat det till Mr Polopetsi själv, en stackars kemilärare som bara jobbar lite extra (och helt gratis) på Damernas detektivbyrå.

 

Precious Ramotswe beslutar sig för att lösa fallet, utan att Mma Makutsi får reda på det, och utan att någon upptäcker att hon arbetar på sin semester.

 

Mma Makutsis ärkefiende är tillbaka

 

Dessutom tänker Precious ta reda på vad som hänt den föräldralöse pojkens mamma. Och kanske förvarna Mma Makutsi om att hennes ärkefiende Violet Sephotho är i farten igen. Nu har Violet startat en sekreterarskola som hon kallar Damernas college (en parafras på Damernas detektivbyrå). Hon som bara hade 50 % på Botswana Secretarial College medan Mma Makutsi hade 97%! (vilket Mma Makutsi gärna berättar för alla som vill höra på, och även för alla som inte vill höra på).

 

Ibland syns inte skogen, på grund av alla träd

 

Kort sagt: en semester har aldrig varit så ansträngande som den som Precious Ramotswe  upplever i Kvinnan som gick i solskenet.

 

Eller som Mma Ramotswe själv utrycker det: det spelar ingen roll vilket träd man sätter sig under, bara det är rätt träd.

 

Men Mma Makutsi är listigare än vad Mma Ramotswe räknat med. Mma Makutsi har också läst Clovis Andersens The Principles of Private Detection och det är inte lätt att överlista henne.

 

En värmande solskensdeckare!

 

Kvinnan som gick i solskenet är en riktig solskensdeckare. Intrigerna tätnar i tre olika fall: fallet med den mystiska sekreterarskolan, fallet med den föräldralöse pojken och fallet med den smutskastade kändisen …

 

Även om det finns ett träd som är rätt, har Precious Ramotswe ingen tid att sätta sig under det.

 

Filosofisk, humoristisk, spännande, rolig, varmhjärtad och empatisk. Det är inte ofta man träffar på så bra romaner och så charmiga deckare som Kvinnan som gick i skolskenet!

 

 

Belinda Graham

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar